България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

НСИ: Кризата се отрази най-много на семействата с малки деца

Коментар на зам.-председателя на НСИ Диана Янчева

21.08.2020 | 09:46 Редактор: Виктория Гетова

Срив на икономиката през второто тримесечие регистрират от Националния статистически институт. Спадът на брутния вътрешен продукт между април и юни е 9,8 на сто, докато през първите три месеца на годината той е бил 8,2%. Как се отрази Ковид-19 на икономиката и потребителите?

Според заместник-председателя на Националният статистически институт (НСИ) - Диана Янчева, най-засегнати от коронакризата са семействата с малки деца и ученици.

"От април пуснахме две нови изследвания, които са насочени към това как се справя българската икономика в кризата. В началото имаше стъписване в мениджърите, предприеха се непопулярни мерки като намаляване на възнагражденията, съкращаване на персонал. След това започнаха да прилагат по-ефективни мерки, за да запазят качествените кадри - намалиха работното време, за да могат да плащат по-малки възнаграждения", коментира Янчева в студиото на "България сутрин".

Тя обясни, че много от фирмите са изнесли офисите си вкъщи, като работата от дома продължава да бъде използвана като превантивна мярка от 50-60% от работодателите.

"Друга мярка беше разделянето на персонала на два екипа, за да има възможност, ако се появи Ковид-19 в някой от екипите, работата да продължи без да пострада основната дейност", допълни Янчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

И посочи, че се наблюдава изключително висок срив в пренощувалите в хотелите - около 10% заетост на леглата.

"Най-много са засегнати 4-5 звездните хотели. Там спадът е с близо 92% в сравнение с миналата година", обясни заместник-председателят на НСИ, като добави, че за сметка на летния, зимният у нас е бил много силен.

Според нея това се дължи на факта, че чуждестранните туристически компании изпращат по-малко туристи в България.

"Българите не са толкова стреснати, има голяма посещаемост по Южното Черноморие, но страхът от общуване от в големите хотелски комплекси оказва влияние", каза още Янчева.

По думите ѝ от април месец хотелиерите са предприели отчетливи мерки за привличане на туристи - намаляване цената за нощувка и на пакетните услуги.

"Българинът не е променил много потреблението си, но определено се забелязва спад в разходите, които прави за култура, развлечение и спорт, което е нормално при затваряне на културните заведения", коментира още Янчева.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Иван Стоянов
преди 3 години
И тази женица говори бабини девитини! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Нормално е да има спад в тези сфери. Сигнализирай за неуместен коментар