Коронакризата показала десетилетни проблеми в сектор "Туризъм"

"Някои хора недооцениха интелигентността на българския потребител", каза доц. Йордан Йорданов

27.07.2020 | 21:36 Редактор: Искра Ангелова

Европейската комисия одобри субсидията от 35 евро за седалка в чартърните полети с организирани туристи за България. А в същото време по нашето Черноморие много хотели остават затворени. Ще помогнат ли новите мерки за спасяването на летния сезон?

"Новите мерки няма да съживят туризма. Процесите не са от ден-два, те са от години. Тъжното, е че ние предлагаме форми, които нашите конкуренти на Балканите вече отдавна правят, но сме доста закъснели в доста отношения. Това звучи неприятно за реално работещите", коментира зам.-председателят на Управителния съвет на "Сдружение Туризъм" доц. Йордан Йорданов за "Денят ON AIR".

Според него коронакризата е показала десетилетни проблеми.

"Това са проблеми, които са от 10-20 години, но не на политики, а липса на реализъм на всички онези, които последните 15-20 години случайно попаднаха в тази сфера. Аз с усмивка гледам на всички политически решения, кадровите промени не касаят в такава дълбочина сектора", категоричен е доцентът.

Йорданов подчерта, че през тези години е имало хора, които не са били подготвени да влязат в сектора и са недооценили интелигентността на българския потребител. 

"Остават 20 дни активен летен сезон, българинът е човек, който отдавна си е направил сметката. Тези, които не отвориха, са по-мъдри от гледна точка на прогнозируемост на процесите, които подсказват едни негативни тенденции. Психопандемията ускори процеса, в който ще има преструктуриране на мисленето на хората. Особено на онези, които искат да изкарат пари от инвестиции", каза пред Bulgaria ON AIR доц. Йордан Йорданов.

Той също така изтъкна, че тези, които могат да правят бизнес, могат и в криза.

"Радвам се, че има светлина в тунела. То е там, където хората разбират от занаята и на пазара остава само този, който е превърнал клиентите си в приятели. В България има сбърканост. Тя е, че 70-80% от приходите в този сектор са на база сезонните форми на туризъм - зимен и летен, а не четирите сезона", допълни експертът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК