Южното Черноморие - пълно с туристи, но за сметка на Северното

Хит този сезон са къмпингите

26.07.2020 | 15:10 Редактор: Наталия Тотева

Летният сезон тази година е по-активен по Южното Черноморие, за сметка на Северното, където курортите остават сравнително празни. 

Фани има винена къща в стария град в Созопол. Казва, че след 10 юли градът се е напълнил. 

"Специално в Созопол с преимущество са руските туристи и българи. Тази година са почти 97% българи, което ни радва и малко поляци и чехи", каза за Bulgaria ON AIR Фани Семерджиева.

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев определя сезона като по-странен и с леки особености. Липсата на чужди туристи се усеща, а българите са в града основно от петък до неделя. 

Хитът този сезон са къмпингите.

"Ние сме почти на 100% заети тази година и имаме и предстоящи резервации", коментира управителят на къмпинг "Градина" - Елена Пинелова.

От бранша отчитат като слабост, че по морето така и не са създадени карантинни хотели за чуждите туристи, както в Гърция, както и това, че не е ясно кой трябва да плаща при констатиран случай на Ковид-19.

И докато Южното Черноморие е пълно с туристи, националните курорти – Слънчев бряг, Златни пясъци и Албена, са празни.

"Близо 50% от големите хотели не работят и то главно тези, които работят с чуждестранни туроператори, които няма да посрещат туристи", посочи Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

В курортите на север почиват предимно румънци. За август има планирани чартъри от Полша, Чехия и Германия, но не е ясно колко от тях ще бъдат анулирани. 

Вижте още в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 4
Фани
преди 3 години
Намираме се в Албена. Плажа е пълен . 15-16 реда чадъри в дълбочина. Много румънци, за съжаление. Тук таме немско говорящи. Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Така е защото е по-ефтино...а хората които не могат или се страхуват да отидат в Гърция и Турция и те решават, че като са в България задължително трябва да са на ефтинджос...а истината е че си имаме и класни места, които са по Северното черноморие... Сигнализирай за неуместен коментар