България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има подмяна на ценности и огромно напрежение в обществото

Коментар на психиатъра д-р Веселин Герев и Георги Богданов от Националната мрежа за децата

20.08.2020 | 09:38 Редактор: Тодор Петров

В последните дни станахме свидетели на агресия по блокадите и барикадите в София. Стигна се до сблъсък на бул. "Ситняково" - изпотрошена кола на майка с две деца на задната седалка, трима арестувани и двама с повдигнати обвинения.

"В нашето общество години наред се натрупва много голямо количество напрежение. Протестиращите и непротестиращите психически са страдащи. Озадачен съм от реакцията на жената с автомобила, която вози двете си деца. Децата ще помнят това докато са живи. Ще развият класически посттравматичен стресов синдром. За съжаление това ще стане модел на поведение при тях впоследствие", коментира психиатърът д-р Веселин Герев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му не трябва да се учудваме, ако след 20 години тези деца решават проблемите си по същия начин. В последните 30 години имаме тотална подмяна на авторитети и ценностна система, убеден е д-р Герев.

"Трябва да има диалог и търпимост, което в нашето общество в момента липсва. Политическата класа не иска да води диалог с протестиращите", заяви д-р Герев. 

Изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов посочи, че възрастните са виновни за това децата да са в такова състояние в момента. 

"Това са майката, бащата, протестиращите, МВР и жълтите медии. Всички тези виновници - възрастните, трябва да си даваме сметка какво става с децата, независимо дали сме на протест или вкъщи на масата", категоричен е той. 

Според Богданов трябва да си дадеш сметка, че когато се врязваш в протест с колата си, няма как ситуацията да не ескалира. Той е на мнение, че децата трябва да участват в публичната дискусия каква политика искаме. По тази причина гражданското образование било изключително важно.

"Децата понякога дават толкова ценните идеи, които възрастните не можем да си представим, че може да бъдат дадени. Имаме изключителни проблеми по отношение на Детската болница и закрила на детето, къде децата трябва да играят... Нужни са дълбоки реформи, за да могат децата и родителите да живеят по-добре", обясни Георги Богданов в "България сутрин".

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Не е задължително да развиват нищо. Още малко ще каже, че ще започнат да мъчат животни и със сигурност ще станат престъпници... Що за тъпизми! Все едно всеки, когото са ги били като дете, да кажем, че става насилник. ами не е така! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Никой не мисли за децата Сигнализирай за неуместен коментар