Родители настояват те да решават дали децата им да учат в училище или онлайн

Някои от тях организираха петиция

18.08.2020 | 19:19 Редактор: Искра Ангелова

Вероятно новата учебна година ще започне присъствено - поне такова намерение заявиха от Министерството на образованието. Въпреки това задочният спор - дали и в какви случаи да остане дистанционното обучение - продължава. 

Предстоящото начало на учебната година в условията на коронавирус доведе до много неизвестни сред родителите. Въпреки че министерството на образование е категорично – учебната година ще започне присъствено, въпросът в реалната или виртуалната класна стая, разделя родителите. 

Дори някои от тях организираха петиция, в която се настоява всеки да има право на избор.

"Не сме група от истерици, както казват някои, които си прокарват исканията в някаква нестабилна политическа обстановка, а сериозни хора, които наистина вярват, че вирус има и той може да създаде по-сериозен проблем, когато децата се върнат в класните стаи", каза организаторът на петицията Георги Стоилчев.

Мая Цанева е родител на дете, което за първи път ще прекрачи прага на училище. Тя е категорична, че на 15 септември ще пусне сина си в класната стая. 

"Родителите ще бъдем ощетени и икономическо, ако децата останат вкъщи. Ние, родителите педагогически не сме обучени как да обучаваме децата си добре вкъщи", сподели Мая.

Според нея децата вече имат изградени навици, а обучението от вкъщи се отразява негативно на емоционалното им състояние. 

"Децата се научиха да си мият ръцете, да се пазят, да носят маски, да стоят на разстояние, училищата се подготвят. Най-важното е за едно дете да бъде сред средата, в която да се развива", коментира още Мая.

В Софийската математическа гимназия с нетърпение очакват началото на учебната година, когато ще могат да посрещнат своите ученици. И са подготвени за обучение в условията на Ковид-19. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
5 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 3 години
Наистина, трябва да се мисли не само за децата, но и за учителите и всички работещи в тези институции Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 1
Иванова
преди 3 години
Работя като начална учителка. От месец ноември до месец март почти всички учителки сме с болки в гърлото, кашлица, хрема. Всяка година слушаме следното: "Гледайте да не вземате болнични, защото няма заместници!" Понякога носим и "бонуси" на семействата си от варицела, херпес зостер, скарлатина и други болести, а сега и Ковид-19. Как ще я караме и тази година без болнични, без заместници?! Сигнализирай за неуместен коментар