От първи до пети клас терминът "дистанция" не съществува

"Някои часове ще бъдат онлайн", заяви Диян Стаматов

03.08.2020 | 21:36 Редактор: Искра Ангелова

Новата учебна година ще започне с обучение на място в класните стаи. Преди време обаче от образователното министерство обясниха за няколко варианта за началото на учебната година. Но защо се оказва толкова трудно да се превключи от една форма на друга?

"1700 ученици няма как да са дистанцирани един от друг. При възрастовата група от 1 до 5 клас терминът "дистанция" не съществува. Това е специфичното за тази група. Определено ще бъде най-трудната до този момент учебна година, заради неизвестността и притесненията на всички - ученици, учители, родители. Неизвестност както по отношение на това, че биха имали всички участници, така и по отношението какво точно да се прави", каза директорът на столичното 119-о училище акад. "Михаил Арнаудов" Диян Стаматов в "Денят ON AIR".

Шеговито той подчерта, че най-непритеснени са учениците в тази ситуация.

"Защото те поглеждат съвсем по детски на това, което се случва около нас. За тях игрите продължават както преди коронавируса, което е хубавият и нормален свят. Няма яснота кой ще тества и по колко пъти, и какво последователност от хора ще се тестват. Ясно е, че във всеки един клас ще има подобни ситуации. Колкото и да ни се иска да превключваме от редовна към дистанционна форма, този процес на превключване ще бъде много труден", категоричен е директорът.

Според него най-лесно ще бъде за учениците от 1 до 4 клас. 

"При тях има един или двама учители, там преминаване от дневна в дистанционна форма лесно може да се синхронизира и да достигне до всички едновременно. Докато при учениците от 5-ти до 12-ти клас преподаватели са много, но и самите ученици са много по-трудни в организационен смисъл. Със сигурност някои от часовете ще бъдат дистанционни. На този етап ясен регламент как ще се действа - няма. Очаква се от всички директори сами да подготвят програма или план, който все още няма яснота", коментира Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че за първи път може да се каже, че директорската гилдия не желае свобода по отношение на прилагането на каквито и да е свободни механизми за започване на учебната година. 

"Ситуацията сега е коренно различна, защото здравето няма как да си кореспондира със свободни съчинения. Трябва да има яснота, когато класът има един или повече ученици - как да се действа. Има голяма група родители, които много се притесняват, това е групата на рисковите ученици, които са с различни хронични заболявания. Те пишат най-активно в социалните мрежи", допълни Диян Стаматов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Защото в МОЛ- вете и по площадките обаче дистанция е възможна....................................... Сигнализирай за неуместен коментар