България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Училища кандидатстват за дистанционно провеждане на 20% от часовете

"Не малка група ученици нямат никакъв интерес към образованието", каза Диян Стаматов

11.06.2020 | 09:13 Редактор: Искра Ангелова

До 20% от учебните часове по различни дисциплини да могат да се провеждат дистанционно и след края на извънредното положение, предлагат от Министерството на образованието и науката.

"Преди 4 години беше създадена една много голяма група и комисия, която разглежда иновативни предложения в българското образование. В момента около 10% от българските училища кандидатстват за такъв статут. Той се признава с решение на МС и има позиция както за водещи училища, така и за училища, които експериментират в най-добрия смисъл. Те дърпат образователната система малко по-напред, създават положителни модели и те си се налагат във времето", каза директорът на 119 СУ Диян Стаматов в ефира на "България сутрин"

Според него около 60% от училищата са се справили много добре в дистанционната среда. 

"Може би измежду тях ще решат да кандидатстват за продължаване с отделни формати в дистанционна форма на обучение. Не означава да бъдат изцяло използвани отделни предмети в дистанционна среда, а до 20%. Това ще е за или за един учебен предмет, или за учебния план", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Диян Стаматов коментира, че 20% от една учебна седмица е един учебен ден. 

"Но нека да не се тълкува, че това ще е свободен ден. Това ще е най-съвременният, най-практичният начин, в който учениците биха могли в дистанционна среда да използват съвременните технологии. Когато грипната епидемия отново ни залее, би могло веднага да се мине в дистанционна форма, но тук става въпрос за 4-5 дни, в които вместо да ходи по молове и да се обикаля по магазини, може да бъде запълнено с учебно съдържание", категоричен е директорът.

Според Стаматов нашата страна и образователна система са доста пъстри. 

"Там, където не успяха да се справят с дистанционната форма, причините бяха различни. Липса на техника, липса на интернет или липса на квалификация на самите учители, а и не малка група ученици, които нямат никакъв интерес към образованието", каза още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
Деси
преди 3 години
1
1 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 години
Задължително трябва тази линия на обучение да се продължи. При грипни ваканции, дори при началото и края на учебната година за преговорите... Трябва да се мисли и да се преструктурира! Сигнализирай за неуместен коментар