Справили сме се най-добре с образованието спрямо другите страни от ЕС и Балканите

Това е мнението на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева

11.05.2020 | 21:37 Редактор: Наталия Тотева

Системата за дистанционното обучение работи и то много добре. Непрекъснато се подобряват формите, обогатяват се платформите, непрекъснато се увеличават резултатите в положителна посока. И най-важното, че на учениците тази форма на обучение започна да им допада изключително много. Това каза за "Денят ON AIR" председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Според нея това важи особено, когато се прилагат "двата подхода": Проектно-базираното обучение (ПБО) и академичното преподаване. 

Tрябва да се набляга на академичното преподаване в горните гимназиални класове, което се получава добре при дистанционната форма на обучение. Що се отнася до децата от 1 до 4 клас, дистанционното обучение трябва да се преустанови след края на пандемията. Последното е позиция на Синдиката на българските учители, отбеляза Такева.

По думите ѝ решението да се завърши годината дистанционно е било изключително правилно.

"Правейки съпоставка с всички страни членки на Европейския съюз и тук, нашите страни около Балканите, българската образователна система се справи най-добре", каза тя за Bulgaria ON AIR.

Такева заяви, че са въведени много иновативни политики в образованието. Пример е електронната библиотека, която е единствена в страните членки на ЕС, където учителите са публикували своите уроци по време на пандемията. Там учителите са обменяли и опит: "как и по какъв начин се справят с учебните дисциплини".

Тя посочи, че всеки ученик е намерил своето място, а българският учител е бил герой.

Децата от преучилищна възраст в някои отношения са добре подготвени, а в други – не, смята тя. Председателят на Синдиката на българските учители обясни, че това зависело от задълбоченото прочитане на указанието, подписано от Министерството на образованието и Националното сдружение на общините.

Такева сподели, че се надява детските градини да отворят след 10-16 юли.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
хахах, айде няма нужда... всеки има деца, ако не, има достатъчно познати с деца, които могат да разкажат колко са зле нещата Сигнализирай за неуместен коментар