По 10 ученици в стая на матурите, някои теми отпадат

Учениците, които са под карантина, ще се явят на изпит при конкретни условия

05.05.2020 | 17:56 Редактор: Искра Ангелова

Учебната година няма да се удължава, а матурите ще се проведат 12 дни по-късно от първоначално обявените дати при засилени мерки за сигурност. 

Държавните зрелостни изпити ще започнат с час по-късно, т.е. в 9 сутринта. А в стаята ще има по максимум 10 ученици. 

"Изпитите ще се проведат в повече на брой стаи. По-малко квестори, по един квестор. Няма да се допуска струпване на ученици", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той посочи, че някои теми за матурите след 7 и 12 клас ще отпаднат. Причината – грипните ваканции и извънредното положение.

"Те са по-скоро притеснени да не би случайно някой да се разболее, това им е единственото притеснение, да не бъде диагностициран с вируса, някое заболяване или да претърпи някоя сериозна интервенция", каза учителката от 119-о СУ "Акад. Михаил Арнаудов" Красимира Божкова.

Учениците, които са поставени под карантина, ще могат да се явят на изпит при конкретни условия. 

"Ще се осигури възможност за провеждане на изпита след провеждането на PCR тестове предходния тест и след отрицателен резултат - ще се осигури отделно помещение за провеждане на изпитите", каза още просветният министър.

Същия подход може да се приложи и при кандидат-студентските изпити. 

"Те няма да бъдат много. За един випуск има между 10 и 15 такива ученици, кандидат-студентите очакваме да са до 10", допълни Вълчев.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК