Учебната година ще приключи неприсъствено, матурите - на 1 и 3 юни (+ВИДЕО)

За изпитите по БЕЛ отпадат Никола Вапцаров, Димитър Димов и Димитър Талев

05.05.2020 | 08:57 Редактор: Ралица Братанова

Учебната година трябва да приключи неприсъствено в електронна среда, а учениците да се върнат в класните стаи за най-важните изпити. Това заяви министърът на образованието Кирил Вълчев на брифинг в Министерския съвет. 

През лятото, ако ситуацията позволява, ще се проведат присъствено или неприсъствено част от часовете, което ще е вариант за наваксване на тези, които не са били включени в дистанционното обучение ефективно или изобщо.

По отношение на вътрешното оценяване срочно и годишно, то ще се извършва по електронен начин. По думите на Вълчев принципът е да се върнат учениците за най-важните дейности, които не могат да се проведат по електронен начин.

При ДЗИ и НВО учениците ще бъдат разредени, изпитите ще се проведат в повече на брой стаи и по-малко на брой квестори. Няма да бъде допускано струпване на учениците преди и след изпитите.

Датите на Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) за 12 клас са 1 и 3 юни - 12 дни по-късно от първоначално обявените дати. 

Началото на изпитите ще бъде в 9:00 ч. На 2 и 4 юни ще се проведат ДЗИ по желание. Служебната бележка за допускане до ДЗИ ще бъде изпратена на учениците по електронен път.

Получаване на свидетелства за завършване на училищно образование ще се забави само с 4 дни и те ще бъдат предоставяни на 26 юни.

В задължителния изпит по БЕЛ няма да се включват въпроси, включващи лириката на Никола Вапцаров, както и от "Железният светилник" на Димитър Талев и "Тютюн" на Димитър Димов. 

"Няма да има никакъв проблем с кандидатстването на зрелостниците в България и чужбина", категоричен бе Вълчев.

Ще отпаднат и част от темите за изпитите по география, история, физика и математика. Подробна информация може да бъде открита на сайта на МОН.

Учениците, които са поставени под карантина, ще могат да се явят на изпит при конкретни условия. 

"Ще се осигури възможност за провеждане на изпита след провеждането на PCR тестове предходния тест и след отрицателен резултат ще се осигури отделно помещение за провеждане на изпитите" обясни още Вълчев.

Ясни са и датите на националното външно оценяване след 7 клас. То ще е на 15 юни по български език и на 17 юни по математика. Началото на изпитите ще бъде в 9 часа.

Същите правила ще се прилагат за висшите училища, но те ще разработят собствен план.

"До средата на месеца ще има яснота от всички ВУЗ-ове по отношение на приключване на учебната година и кандидат-студентските им кампании", допълни Вълчев.

Според Вълчев в някои университетите ще има удължаване на сесиите, но с кратък период от време.

"Балове на този етап никой не препоръчва. МОН не решава кога да става това. Надяваме се да се подобри ситуацията и било юли, или по-нататък, да се проведат баловете", посочи Вълчев.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Учениците, които не са в 12. клас ще учат ли на 1. и 3. юни? Учениците, които не са в 7. клас ще учат ли на 15. и 17. юни? Няма причина да не учат, но трябва да се уточни официално, за да направят учителите графика за заключителните си онлайн уроци с добросъвестните ученици. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Така е
преди 2 месеца
В момента дъщеря ми 12-ти клас прави класно по БЕЛ онлайн Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Малко изместване и усилие от страна на учениците и няма да има проблеми. който си учи няма да има притеснения. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
15 юни е дата за изпит в третата седмица на месеца...ха-ха... Сигнализирай за неуместен коментар