България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кметът на Добрич: Ще привлечем медицинските специалисти обратно

Според Йорданов при спазване на предписанията, случаите на Ковид-19 ще намалеят

12.08.2020 | 08:15 Редактор: Виктория Гетова

Поради растящия брой на заразени с Ковид-19 и лошата организация на работа, се взе решение да се смени ръководството на болницата в Добрич.

"През тези два месеца се позволи дифузното разпространение на самия вирус. Разпределението на болни и здрави хора в болницата беше категорично несъвместимо с едно здравно заведение. Потоците трябва да са абсолютно разделени", заяви за "България сутрин" кметът на Добрич Йордан Йорданов.

След посещението на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и здравният министър проф. Костадин Ангелов стана ясно, че предписанията на районните здравни власти не се изпълняват.

"От последните няколко месеца РЗОК, РЗИ, общината и Българският лекарски съюз сме обединени и даваме нужните предписания на ръководството на болницата да предприеме съответните действия", коментира още Йорданов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи след намесата на министерството резултати ще има в следващите една-две седмици, като целта е да се успокоят хората в многопрофилната болница.

"Поели сме ангажимент да привлечем обратно тези, специалисти, които през последните месеци решиха да напуснат", обясни още кметът на общината.

Според него причината за недостига на специалисти е, че не успяват да водят диалог с ръководството на болницата, за да обсъдят евентуално подобрение в условията на труд.

Йордан Йорданов допълни, че на територията на града и общината има две лекарски заведения, които са долекарска помощ, а на територията на цялата област съществуват три здравни заведения.

Заради безводие в общината и воден режим жителите на селата Дончево и Крагулево излязоха на протест.

"Казусът е бил разрешен съвместно с жителите на с. Дончево и ВиК. Категорично трябва всички институции да положат всички усилия, за да се борим срещу "най-големия враг" - Ковид-19", каза още кметът.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Dobrich.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК