България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как Джордж Оруел вдъхнови Бойко Илиев за новата му пиеса

"Опитах се да реагирам на това, което ни се случи с изолацията", сподели той

22.07.2020 | 09:33 Редактор: Искра Ангелова

Пиесата "Антиутопия от изолатора" на режисьора Бойко Илиев вече радва нетърпеливите фенове на театъра. Вдъхновението на Илиев идва от книгите на Джордж Оруел "1984" и "Фермата на животните".

"Опитах се да ги съвместя, животът ме принуди да ги съвместя. Ускорението, което ни даде времето и ни вкара в този изолатор, който нарекох моята  "антиутопия", ме накара да вкарам и "Фермата на животните". Вървенето на героя на Оруел през годините, стига се до онази ферма на животните, където все повече приличаме на шопарите, които той ни показва. Оруел се оказва изключително съвременен. Дори героят на Оруел казва, че през 2050 г. вече няма да познаем нашия говор помежду си. Този говор ни превръща в хора, които все по-малко знаят за литературата, думите. Съзнанието се стеснява и става дигитално", каза Бойко Илиев в студиото на "България сутрин".

Той сподели, че идеята му се ражда именно по време на изолацията. 

"Опитах се да реагирам на това, което ни се случи с изолацията. Исках да вложа някъде енергията си, която не беше съвместима с обществения контрол, който ни възложиха. Отдавна не бях правил политическа сатира, това ме връща 30 години назад", допълни режисьорът.

Той смята, че за всяко правителство диктаторският нагон стои в него и при всяка възможна ситуация за по-голям контрол то го използва. 

"Ние бяхме контролирани и продължаваме да бъдем. Продължават да ни заплашват. "Със страх" не се живее" казва Оруел. Трябва да приемем, че болестите са знак, че сме живи и че трябва да ценим живота", категоричен е Илиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК