България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Младежката циркова организация опроверга акад. Балкански

"Обидна клевета от устата на човек, носител на награда за чест и достойнство", заяви Десислава Иванова

06.07.2020 | 09:33 Редактор: Александра Иванова

Българската младежка циркова организация не е била поканена на две срещи с министъра на културата Боил Банов относно спасяването на цирковете у нас след пандемията Ковид-19. На срещата е присъствал само основателят на цирк "Балкански" - акад. Александър Балкански.

След срещата е взето решение българският цирк да бъде подпомогнат с 0,5 млн. лв. Не се знае дали тези средства ще стигнат до организацията, в която членуват 10 цирка от общо 11 у нас. Това стана ясно от думите на Десислава Иванова от Българската младежка циркова организация.

Тя поиска право на отговор след твърдението на акад. Александър Балкански, че всички циркове у нас, освен "Балкански", работят в сивата икономика. Иванова уточни в "България сутрин", че преди време са работили заедно с Балкански, но са се разделили. 

"Тези 10 цирка са регистрирани в Министерството на културата и по Търговския закон. Няма практики за пари под масата. Каквито и спорове да сме имали, никога не сме отправяли обиди в публичното пространство. Това е обидна клевета от устата на човек, носител на награда за чест и достойнство", заяви тя.

Двете срещи в Министерството на културата за спасяването на цирковете са останали в затъмнение за останалите 10 цирка у нас. 

"Научихме за срещата от медиите. Никой не можа да отговори защо не сме били поканени. Тази среща е табу за 90% от цирковите артисти у нас. И Христо Мутафчиев е присъствал на втората", изтъкна Десислава Иванова.

Конфликтът между акад. Александър Балкански и останалите 10 цирка у нас се е заформил отдавна, стана ясно още от думите ѝ.

"Преди забраната за диви животни в цирка, организирах кръгла маса. Тогава Балкански ни увери, че ако членуваме в неговата гилдия, ще направи така, че тази забрана да не влезе в сила. През времето, когато членувахме при него, не получихме информация или отчет за дейността на председателя. Останахме с впечатление, че нищо не е направил, както и не е потърсил мнение от нас. Вместо да правим "циркаджийски номера" и да искаме неговата оставка, се почувствахме предадени и решихме да напуснем. Сега имаме младежка асоциация и членуваме в нея", обясни Иванова.

От Българска младежка циркова организация искат Министерството на културата да взима и техния глас предвид.

"Притеснява ни дали ще са осигурени пари и за останалите циркове, освен за цирк "Балкански". Не сме в течение дали до нас ще стигнат тези 0,5 млн. лв. Ние сме в информационно затъмнение. Искаме при разработването на тези програми да се търсят консултанти, а не Балкански еднолично", подчерта тя.

Цирковите артисти от младежката организация искат публично извинение от акад. Александър Балкански относно твърдението, че работят в сивата икономика. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 5
Нина
преди 1 година
Циркаджии! Да си намерят сериозна работа, а не само да се чекнат Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Какво ще рече 0,5 мл. лв? Това някакъв процент от 1 милион ли е? Сигнализирай за неуместен коментар