България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Заради този човек цирк "Балкански" няма да последва съдбата на "Дьо Солей"

Акад. Александър Балкански ипотекира къщата си, за да спаси своята любов

01.07.2020 | 09:50 Редактор: Тодор Петров

Емблемата на световния цирк - "Цирк дьо Солей", обяви фалит след 36 години бляскави представления. Заради пандемията от Ковид-19 трупата съкрати 3500 работни места - около 90% от служителите си. Ще оцелее ли цирковото изкуство у нас?

"Фелини казва, че цирковото изкуство е най-трудното зрелищно изкуство, но то е културата на житейския опит на нацията. Тук е разковничето - културата. Оценката на народа - на тези, които обичат това изкуство. Защо фалира "Цирк дьо Солей" не е цирк, той е циркова индустеия. Да ръководиш 15 цирка, огромна циркова академия, стационарната сграда в Лас Вегас... Това нещо се движи от 10-12 000 души. Създаде се благодарение на разпада на соц. блока. Но всичко това се прави с пари, а "Цирк дьо Солей" се издържа с парите, които идват в касата. Защо не фалира руският цирк, защо не фалира китайският цирк? Когато се прави циркова индустрия, тя трябва да бъде държавна", обясни основателят на цирк "Балкански" акад. Александър Балкански.

В студиото на "България сутрин" той сподели, че техният цирк е попаднал под ударите на коронавируса и по думите му уплашените хора няма да влязат никога в цирка. Колкото е по-голям е циркът, толкова по-лесно ще фалира, смята акад. Балкански. 

"Обърнахме гръб на коронавируса. Започнахме много сериозни репетиции, съсредоточаваме се върху новото осветление, новите ефекти, новите костюми. Всеки е скътал някаква малка сумичка за черни дни. 2020 г. беше много важна, защото нашата фамилия навършва 200 години циркова дейност - 100 години в Русия и 100 години в България. Освен това нашият цирк става на 20 години. Моят син - Николай Балкански, навършва 50 години, от които 40 години на манежа. Толкова много юбилеи, трябваше да се представим много достойно", разказа още той.

Основателят на цирк "Балкански" обяви пред Bulgaria ON AIR, че са решили да покажат цялото събитие в съвсем нов вид купол. За целта са поръчали нова конструкция от Италия, а до момента инвестициите са за 600 хил. лева, повече от половината са кредити. 

"Заложих моята къща, за да може да получим 250 хил. евро кредити и да платим този цирк. Имах много разговори в Министерството на културата, имаше огромно желание от страна на министър Боил Банов да помогне на всички циркове. На организираната от министерството кръгла маса обаче се озовахме само аз и моите синове. Малките циркове са в сивата икономика, не са регистрирани в Съюза на артистите в България. 8 са, има още два, но те са толкова малки. След като игнорираш най-силните атракционни номера и не можеш да ги покажеш, какъв цирк си ти", сподели акад. Балкански.

Признава, че го крепи огромната любов към цирковото изкуство, а манежът, на който е прекарал 70 години, е неговият дом.

"Циркът се е родил на улицата и все някой ден ще се върне обратно на улицата. В цирковия живот най-важна е борбата. Или ще бъдем, или въобще няма да бъдем. Балкански ще бъдат такива, каквито са били", завърши основателят на цирк "Балкански".

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


3
2 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 3 години
Дано да се преборят и да не фалират. Те в театрите билетите са по 20 лв., където има много по-малко разходи, вие сте се затръшкали за 30 лв. Това реално не е скъпо. Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 4
баш цирк
преди 3 години
Да сравняваш Цирк дьо Солей и Балкански е все едно да сравняваш Ливърпул и Левски. Защото започват с Л. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 3 години
Преди 3-4 години бях на цирк Балкански. Билета беше май 30лв. Като махнем моторите в клетката другото беше пълна пародия /в лошия смисъл/ Сигнализирай за неуместен коментар