Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Александър Балкански: 30 г. се боря с неволята, че циркът е търговско предприятие

В книгата "Колелото на живота" е събрана 200-годишната история на фамилията

25.12.2019 | 21:30 Редактор: Ивет Арабова

"Колелото на живота" това е заглавието на книгата, в коята са събрани историята и успехите на Александър Балкански, както и тези на семейството му и на цирковата трупа.

"Книгата излезе тази година. Тя обхваща целия 200-годишен живот на нашата циркова фамилия. Всяка година за нас е много хубава, под купола на цирка има много веселие. Там и възрастните се връщат към детските години", каза в студиото на "Денят ОN AIR" основателят на цирк "Балкански" акад. Александър Балкански.

Той сподели, че съжалява, че по Коледните празници не може да се направи цирков спектакъл заради климата.

"Няма стационарен цирк. Това е една от мечтите ми, всяка Коледа си го пожелавам. Човек, като има мечти, има за какво да живее", заяви Балкански.

Балкански разказа, че баба му и дядо му са имали 14 деца, но след Революцията са останали само 5 души.

"Събирал съм снимки от всички роднини, много е важно след мен и моите деца да остане нещо като история. От българското цирково изкуство почти нищо не е останало, защото някои хора така решиха. След промените вече не се казва цирково изкуство, а се казва търговско предприятие "Цирк", коментира Балкански.

Той обясни, че италианските циркове получават над 60 милиона евро помощи всяка година.

"Българският цирков артист имаше голямо самочувствие, няма кътче на планетата където български цирков атракционен номер да не е бил. Това беше приоритет на държавата. Вече 30 г. се боря с неволята, че циркът е търговско предприятие", каза още Александър Балкански в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че няма невъзможни неща, стига човек да иска да постигне нещо. 

Вижте целия разговор с него във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК