България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инж. Жиянски: Несериозно е дъждове да са довели до срутването в "Железница"

"Строителството е борба с природата, в която всяка грешка се заплаща скъпо", посочи той

25.06.2020 | 08:35 Редактор: Тодор Петров

Вчера при срутване в строящия се тунел "Железница" пострадаха трима работници след свличане на скална маса. Двама от тях са настанени във ВМА, третият е в болница в Благоевград, а по първоначални данни причина за срутването са дъждовете.

"Обектът има национално и общоевропейско значение. Не е направен компромис по отношение на проектирането. По отношение на геологията, няма как да бъде представена 100% картина по оста на трасето. Когато се прокопава тунелът, се нарушава равновесието в скалния масив. Има несвързани почви, като се вижда какви късове се паднали, подпирането не може да задържи скалната маса. Това е причината за аварията, която се случи", обясни инж. Владимир Жиянски пред Bulgaria ON AIR.

Той изключи допускането на грешки от страна на геодезистите, тъй като по думите му те, а и самият проект, са на изключително високо ниво.

"По отношение на работниците, има инструктажна книга и при всяко влизане в тунела те се подписват задължително. Нормална е скоростта, с която се пробива тунелът", каза още инж. Жиянски в студиото на "България сутрин".

КНСБ настоява за засилване на мерките в сферата на строителството. Според инж. Жиянски сегашната работническа класа не минава през учебни центрове. Той сподели, че се е натъквал на ужасна неграмотност и това е предпоставка за аварии в строителството.

"Строителството е борба с природата, в която всяка грешка се заплаща скъпо. Има субективни и природни фактори, които няма как да бъдат предвидени. Изтъкването на версия за дъждовни води е несериозно. Да се твърди, че е паднала дъждовна вода...", категоричен бе той.

"Когато превземахме Стара планина при Витиня, също имахме смъртни случаи. Те бяха основно поради липса на дисциплина и невнимание на работниците - липса на строителна култура. Никой не обучава тези работници", настоя експертът.

Инж. Владимир Жиянски завърши с думите "пътят, това е живот".

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Александър
преди 3 години
Здравейте , това са пълни глупости..... както винаги. Винаги са се пестяли пари по отношение на геоложкото проучване и ще продължават да се пестят. Има технология с която може да стане ясна геологията по оста на тунела, само че явно 99.9 процента от занимаващите се с това я пренебрегват за сметка на лични облаги ...... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Аз се учудвам как Р. Радев не го е срутил с дрона, докато е снимал там... не ви ли звучи по-достоверно? Сигнализирай за неуместен коментар