България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Български учени на крачка да открият молекулата за лечение на Ковид-19

Според две от най-големите лаборатории в света българското откритие има огромен потенциал

16.06.2020 | 09:33 Редактор: Александра Иванова

Целият свят е вперил поглед в това дали ще се намери лек за Ковид-19. Българска компания е на крачка от това да открие молекулата за лечение на вируса. За 3 месеца български предприемачи са направили троен подход към болестта и са разработили три молекули, чрез които да гарантират успешното откриване на лекарство за коронавирус.

Председателят на Управителния съвет на "Биотехнологичен и здравен клъстър" и лектор на предстоящата онлайн конференция "Предприемачи на бъдещето" Кристина Ескенази обяви пред "България сутрин", че компанията има споразумение за подкрепа с два големи европейски университета.

"Никак не ни е лесно. Процесът е сложен, дълъг и скъп. Но ние не се отказваме и работим денонощно. Имаме големи признания вече. Бяхме поканени в големи европейски консорциуми по европейска програма. Колегите ще валидират нашите резултати и ще тестват върху самия вирус", разясни Ескенази пред Bulgaria ON AIR.

Според данни на две от най-големите лаборатории в света, именно българската молекула ще има най-голям потенциал да се превърне в лека срещу Ковид-19. Финансирането на революционното откритие обаче не идва съвсем лесно. 

"Държавата и Европа имат голям проблем по отношение на финансиране на компания като нашата. Имаме изключителни компании, за да могат да се финансират, те отиват в други държави. Процесът е скъп, но носи доходност и възвръщаемост", посочи още Ескенази.

Всичко за откритието на българската компания можете да разберете на онлайн конференцията "Предприемачи на бъдещето", която ще се излъчи на 18 юни на уебсайта и в социалните мрежи на Investor.bg. Bulgaria ON AIR също ще излъчи единствената по рода си конференция на живо във фейсбук страницата си. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Онлайн конференцията на Investor.bg "Предприемачи на бъдещето" се осъществява с генералната подкрепа на Пощенска банка, както и с подкрепата на Индустриален Холдинг България и Общински гаранционен фонд за малки и средни предприятия. Институционални партньори са ABLE, Британо-българската бизнес асоциация и „Тук-Там“, а медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, dnes.bg, money.bg и smartmoney.bg.


5
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Е тая крачка е проблема не само на наште учени. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Нищо чудно точно ние българите да открием лекарството, и преди се е случвало да сме първи. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Да бе да, то ние все сме на една крачка .... Сигнализирай за неуместен коментар