През есента може да започне тестването на българската ваксина срещу Ковид-19

Всяка стъпка от правенето на препарата е от изключителна важност

06.06.2020 | 14:10 Редактор: Ивет Арабова

Тази есен има шанс да започне тестването на българската ваксина срещу коронавируса. Това каза за Bulgaria ON AIR доц. Андрей Чорбанов, който е ръководител на българския екип, разработващ прототип на биологичния препарат. 

Българският екип от учени работи с универсални за коронавирусите агенти. Това означава, че ако в БАН създадат ваксина, тя ще действа и срещу нови поколения вируси от същото семейство. Всяка стъпка в правенето на препарата е от изключителна важност. 

Първият винаги е концептуален - тогава се решава какъв ще е дизайнът, тоест това, което ще се включи във ваксината. 

"Чрез ваксината можем да стимулираме специфични групи от клетки, с които да се атакува тази клетка, която е заразена. Самият вирус не се разхожда в кръвта", обясни доц. д-р Андрей Чорбанов от Института по микробиология "Стефан Ангелов" при БАН.

"1 година е много кратък срок, ние можем да имаме прототип на ваксината срещу коронавирус до 1 година, но след това трябва да се включат в клинични изпитания голям брой хора", каза директорът на Института по микробиология към БАН доц. д-р Пенка Петрова.

За да се стигне до този етап от създаването на ваксината, трябва да преминат поне няколко стъпала на научни доказателства.

Гледайте целия филм на Миглена Георгиева в 19:00 часа по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
те сега маса университети и държави разработиха ваксини. Когато вилнееше вируса нямаше нищо. Сигнализирай за неуместен коментар