България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да очакваме ли нов скок в цената на хляба?

30-35% от цената му е човешкият труд, посочи Мариана Кукушева

08.06.2020 | 09:30 Редактор: Юлия Христова

Цената на хляба засега остава стабилна. Има предложения ДДС-то за него да бъде намалено или премахнато. Очаква се и поевтиняване на електроенергията за част от страната. Как това ще се отрази на стойността на насъщния? 

Цената на хляба винаги се формира по конкурентен принцип, каза за "България сутрин" председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева и допълни: Не мога да коментирам каква ще е крайната цена, тази на хляба се формира от няколко компонента. Качеството на реколтата ще е ясно, когато зърното е в хамбарите, но 30-35% от цената му е човешкият труд. Хлябът е с най-тежък транспортен разход. Така или иначе цената може да се коментира след прибирането на реколтата, тоест прогноза може да има около септември

По думите ѝ в момента се разчита, че новоприетият закон за храните, ако влезе в сила с цялата си тежест, можел да осветли "сивия сектор" при хлебарите и сладкарите.

"Дистрибуцията на хляба е основно в "сивия сектор", който обаче ние не можем да изчислим. С тези данни разполага МВР, ДАНС", посочи тя за Bulgaria ON AIR.

Кукушева подчерта, че по време на извънредното положение в много отношения контролът е бил занижен - въпреки това немалко браншове понесли големи загуби. Малките фирми в бранша, както и производителите на пици, сиропирани изделия, и в момента трудно се възстановяват. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Добре, защо изобщо се коментира, ако е стабилна? Сигнализирай за неуместен коментар