България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Радомирско село на бунт срещу незаконен приют с над 350 кучета

Животните често ставали повод за катастрофи

08.06.2020 | 08:50 Редактор: Искра Ангелова

Жители на радомирското село Владимир на бунт срещу незаконен приют. Вече 10 години над 350 бездомни кучета се отглеждат в частен имот на входа на селото.

Приютът няма документи, а собственичката твърди, че институциите спъват неговото узаконяване. Според местните кучетата често се разхождали свободно навън, имало и нападнати хора.

"Първо беше един кучкарник, който се намираше над имота. Сега направи и на пътя", каза един от жителите.

Имотът е частен на собственичката с кауза - да помага на бездомните животни. В село Владимир не могат да преброят жалбите до институциите, а съжителството с кучета усложнява ежедневието им. Кучетата често ставали повод за катастрофи.

"В страната има много такива случаи - приюти, които са незаконни и се събират животни от хора, които са с добри намерения. Но в един момент поставят живота на животните в доста рискува ситуация. Не мога да кажа, че условията в един такъв приют са кой знае колко по-добри, отколкото в един общински приют, защото не се съблюдава по никакъв начин прилагане на законодателството", каза Явор Гечев от фондация "Четири лапи" в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че рискът във всеки един момент някой от тези хора, които са недоволни, да отиде и да посегне на животните, е много голям. 

"Най-вероятно всеки един от протестиращите има по едно-две кучета. В село Владимир има регистрирани 11 кучета всичко на всичко, от които 3 са на собственичката на приюта, 7 са бездомни и едно единствено е на друг човек. Задължението за контрол за собствениците на кучета е на Община Радомир", допълни Гечев пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира, че всеки един от тези приюти е възникнал по една и съща схема.  

"Човек отива на място, купува си къща, спасява едно-две-три кучета в селото и така почват да му стоварват ненужните животни. Тези приюти не са ефективно решение на проблема с бездомните животни. Всеки един от тях, в който има над 100 животни, изисква огромен ресурс и организация, както и финанси", каза още представителят на "Четири лапи"

Гечев е категоричен, че е по-добре хората да направят така, че да няма бездомни животни. 

"Не можеш да си вземеш куче и когато вече не ти върши работа - да го изхвърлиш на улицата. Опитът в България сочи, че и регистрираните приюти не дават по-добри условия за животните. Приютът в Дупница е един от тях. Постоянно има оплаквания там", добави той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
5 rate up comment rate down comment 10
анонимен
преди 3 години
Прави са хората да се бунтуват. На какво прилича това??? Сигнализирай за неуместен коментар
4
3 rate up comment rate down comment 3
Нина
преди 3 години
Каква е далаверата от тези приюти не разбирам Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 7
Анджело
преди 3 години
Същия незаконен приют има и в с.Прибой и е нещо страшно който не живее в такова село където има такива незаконни приюти по добре да не коментира. Защото не знае какво по цели нощи да се лае да няма спокойствие, миризмата е ужасна и не на последно място да се разхождат тези кучета и да нападат. И само да кажа, че многократно се писаха жалби до кмета на Радомир, но уви никъква реакция явно ще трябва да се стигне до по високо ниво. И аз не съм против приюти, но не и сред живущи места нека са изолир Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
До предишния комента
преди 3 години
1
2 rate up comment rate down comment 7
анонимен
преди 3 години
Като започнат да ги стрелят или да ги тровят хората от няма накъде, набързо ще им запука на сума институции. Сигнализирай за неуместен коментар