България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зъболекарите отказват да връщат отпуснати за кризата пари

Бяха дадени за работа при неблагоприятни условия, каза председателят на БЗС д-р Николай Шарков

18.05.2020 | 09:45 Редактор: Искра Ангелова

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) внесе напрежение сред лекари и болници, след като стана ясно, че от Здравната каса възнамеряват да накарат медицинските лица да върнат част от парите, които им е превела за времето на извънредното положение. Зъболекарите са били подпомогнати с 4 млн. лева.

"Зъболекарите и персоналът са оборудвани като космонавти в капсула преди и по време на излитане. Взети са всички предпазни мерки, защото зъболекарите са на първа линия, както и колегите в болниците. Всичко това, с което работим в устата на пациента, създава разпрашаване, пръска вода, а вие знаете, че входната врата за вируса е устата и носът", обясни председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков в ефира на "България сутрин".

Той посочи, че в самото начало, когато нямаше лични предпазни средства, още на 19 март са изпратили до колегите си ръководство за поведение при работа в условия на пандемия. 

В първия момент доста от кабинетите са спрели работа, но постепенно са се върнали на работното си място, стана ясно от думите на д-р Шарков.

Той коментира и намерението на НЗОК зъболекарите да връщат платени в кризата пари.

"Недоразумение и неразбиране на нашата професия, затова тези изказвания трябва да бъдат в присъствието на представители на Българския зъболекарски съюз, за да може да им бъде разяснено. За зъболекарите в Ломбардия държавата осигури безвъзмездно месечно възнаграждение по 2500 евро. Не знам дали нашият Надзорен съвет го знае, но аз го казвам от първо лице. Това са пари за поддържане на клиниките, за осигуряване както заплати на зъболекарите, така и на работещия персонал. Също така за осигуряване на лични предпазни средства", подчерта председателят на БЗС.

Той коментира, че никъде в анекса и методиката, която са обсъждали Българският зъболекарски съюз и Българският лекарски съюз, няма дума, която да казва връщане на пари или отработване на пари.

"Ще се срещнем с надзора на НЗОК и на тази среща ние ще изразим нашата позиция - ние няма да връщаме и няма да отработваме париТези пари бяха дадени за работа при неблагоприятни условия и да задържим и без друго крехката дентална помощ", отсече д-р Николай Шарков.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 0
h
преди 3 години
До коментара на НА.Еми ако са толко скъпи услугите търпи на болка и си направи сам зъбчето и яж пълноценно! Сигнализирай за неуместен коментар
4
5 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
И аз не разбрах защо трябва да ги връщат Сигнализирай за неуместен коментар
3
16 rate up comment rate down comment 2
И.Т
преди 3 години
Лекарите и те ли са най-скъпо платени? Защо не мислите малко, преди да коментирате, не си ли давате сметка, че на края потърпевши сте вие-пациентите!? Гледайте в паничките, на кое завиждате? На десетките години обучение, лишения и после работа в тази мизерия??? Някой да ви е спрял? Заповядайте-учете, инвестирайте стотици хиляди в кабинети и печелете и вие от скъпоструващи дейности! Ама от дивана не става... иначе пляскаме в 9ч-срам!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 22
НА
преди 3 години
Едни от най-скъпите услуги са тези на зъболекарите. Толкова много други с пъти по-засегнати има, а те опряха да помощи... Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 3
Ради
преди 3 години
Не разбрах точно каква е причината да трябва да ги връщат. Много ясно, че не искат. Сигнализирай за неуместен коментар