БЛС: По време на пандемия не правим разлика между здравноосигурен и неосигурен

НЗОК има достатъчно предвидени средства и в резерва, каза шефът на БЛС д-р Иван Маджаров

13.05.2020 | 21:45 Редактор: Искра Ангелова

Над 700 000 лева е платила НЗОК за лечение на болните от Ковид-19, стана ясно преди дни. От думите на управителя на Здравната каса - Петко Салчев, стана ясно, че в момента се сключват договори с лаборатории и ще започне изплащането на тестове за коронавирус.

"Ние сме длъжни да посочваме проблемите, да посочим как според нас е правилно да се реагира в тази ситуация, защото когато дойде момент, в който отново не достигат парите за базови неща в здравеопазването - ще се сетят, че част от тези пари, които са били в бюджета на НЗОК, са похарчени са справяне с епидемията", каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров в предаването "Денят ON AIR".

Той заяви, че не може да се ангажира с това каква част от заразените от Ковид-19 са неосигурени.

"Не мога да дам такава информация, защото тя е известна на Здравната каса и на лечебните заведения, които лекуват тези пациенти. Вероятно не са много, но има и вероятност една голяма част от тези, които сега ще бъдат тествани за сметка на НЗОК, да са неосигурени, защото по време на епидемия не правим разлика с осигурените и неосигурените. Трябва да лекуваме всички", допълни д-р Маджаров пред Bulgaria ON AIR.

Шефът на БЛС коментира, че лечението на един заболял от Ковид-19 е много различно.

"Зависи в каква тежест е заболяването, както и с какви придружаващи заболявания. Колко дни е лежал в болница, трудно е да се каже, но със сигурност ще имаме такава статистика, когато започнем да излизаме от кризата и лечебните заведения направят своите анализи. До този момент Здравната каса, според това, което имам като данни, е платила 700 000 лв.", каза още той.

Д-р Маджаров подчерта, че НЗОК има достатъчно предвидени средства и в резерва.

"Ще има наплив от пациенти с хронични заболявания, защото през последните 2 месеца не са търсили помощ. В тази криза доверието и уважението към медицинската професия отново получи своето подобаващо място", категоричен е той.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК