България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

40% от получателите на дарения крият къде отиват събраните средства

Всяка организация, която иска да бъде коректна, намира начин да се отчете, посочи Илияна Николова

12.05.2020 | 08:38 Редактор: Александра Иванова

Ковид-19 предизвика здравна и икономическа криза в целия свят. Хората се мобилизираха и се появиха много доброволчески и дарителски инициативи. Освен акт на добро, някои от тях носят със себе си проблеми - или организациите не са прозрачни, или пък събраните помощи не отиват при хора, които са в нужда.

Според анализ на Българския дарителски форум, 40% от получателите на дарения не разкриват къде отиват събраните пари или помощи. Това обяви изп. директор на Фондация "Работилница за граждански инициативи" Илияна Николова в "България сутрин".

"Всяка организация, която иска да бъде коректна, намира начин да се отчете. Български дарителски форум следи дарителските тенденции. Според неговия анализ 60% от дарителските организации са отчетни. Останалите 40% не разкриват къде отиват събраните средства", посочи тя.

Злоупотреба има не само от страна на организациите, но и от страна на хората. На опашки за помощи се редят такива, които не са в нужда. Илияна Николова отбеляза, че дарителят е този, който носи отговорност да прецени на кого ще подаде ръка.

"Дарителят е този, който трябва да потърси информация за човека, на когото ще дари. Организациите трябва да имат система, с която да определят кои хора са нуждаещи се", коментира Николова пред Bulgaria ON AIR.

И даде пример с болница "Пирогов", където всички получени средства и помощи били описани в сайта им.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК