България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Проф. Гроздински: Подценяваме другите заболявания покрай коронавируса

Сърдечно-съдовите заболявания са убиец номер 1, подчерта той

29.04.2020 | 10:05 Редактор: Тодор Петров

Действително пациентите подценяват ситуацията. Самите здравни власти, които въведоха карантината, не обясниха достатъчно ясно, че пациентите трябва да продължават да търсят специалисти, когато имат сериозни проблеми.

Това заяви пред Bulgaria ON AIR завеждащият Клиниката по ангиология в "Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ" проф. Лъчезар Гроздински. В ефира на "България сутрин" той коментира дали подценяваме останалите заболявания покрай коронавирусната епидемия.

"Сърдечно-съдовите заболявания са убиец номер 1. До известна степен са изместени от епидемията от коронавирус, но не са преставали да съществуват. В условията на епидемия, когато хората си седят вкъщи, задължително трябва да отидат на лекар, ако получат симптоми", обясни специалистът.

Той не очаква бум на инфаркти и инсулти в близките дни, но допусна, че ще има такъв в бъдеще след тежката епидемия и стреса. Според проф. Гроздински в момента е много важно пациенти, които страдат от атеросклероза и получават сериозни симптоми, да потърсят лекарска помощ, тъй като може да получат инфаркт или инсулт.

Медикът е категоричен, че тежкият стрес, който преживяваме в момента, ще стимулира прогресирането на атеросклерозата с всички нейни усложнения. А всички пациенти с доказана атеросклероза, които са на медикаментозно лечение, имат поставени стентове или са били оперирани, трябва да си правят контролни прегледи, настоя той.

"Ако това спре да се прави, те може да получат усложнения. Новопоявилата се атеросклероза може да получи тежко усложнение, ако не се лекува", посочи още проф. Гроздински.

И разясни, че коронавирусът нанася основен удар върху микроциркулацията - малките съдчета се възпаляват от вируса и се запушват. Развва се свръхсъсирваемост. След това се получава дефицит от тромбоцити.

Проф. Лъчезар Гроздински отбеляза, че при 5% от хората коронавирусът прочита тежко, а за някои от по-възрастните - смъртоносно. По думите му при лечение с хидроксихлолорин се получават някои усложнения. 

"Лечението на коронавируса трябва да започне по-рано, а не когато вече се развиват тежки усложнения", завърши той.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК