Хидроксихлорохинът може да се окаже смъртоносен за пациенти с Ковид-19

Това се твърди в ново проучване на учени от САЩ

23.04.2020 | 12:40 Редактор: Ралица Братанова

Лекарството за малария - хидроксихлорохин, може да се окаже смъртоносно за пациенти с Ковид-19. Това се твърди в ново проучване на учени от Съединените щати.

През последните седмици се заговори усилено за положителния ефект на лекарството за малария върху състоянието на пациенти с Ковид-19. 

Твърдеше се, че препаратите хлорохин и хидроксихлорохин в комбинация с антибиотика азитромицин могат да бъдат мощно лечение за Ковид-19. В ново и мащабно изследването на американските учени обаче се твърди точно обратното. 

Анализът е базиран на резултатите и историята на заболяването при 368 пациенти с новия коронавирус. Според наблюденията при пациентите, приемали хидроксихлорохин, смъртността е близо 30 на сто. При болни, лекувани едновременно с хидросихлорохин и антибиотика азитромицин, смъртността е малко над 22 на сто. 

При 13% от хората третирани с хидроксихлорохин е имало нужда от обдишване. Сред анализираните резултати е и процент на смъртност 11.4 на сто сред заболели с Ковид-19, лекувани по стандартния набор от процедури срещу усложнения. 

За предизвикването на сериозни сърдечни проблеми, причинени от лекарството се заговори и в Бразилия. Там проучване, включващо ефекта на хлорохин върху пациенти с коронавирус, беше спряно, след като 11 от 81 участници починаха,а други разработиха нередовен сърдечен ритъм, което може да увеличи риска от потенциално фатална аритмия

Резултатите от анализа сочат още, че използването на медикаментите без лекарско предписание и наблюдение е свързано с повишен риск от смъртност. За скрития риск потвърждават и от Националния щаб у нас. 

Учените обаче са категорични - резултатите показват необходимостта от провеждането на клинични изпитания, преди препаратът срещу малария хидроксихлорохин да бъде одобрен за лечение на пациенти, заразени с коронавируса. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: iStock

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Галя
преди 4 години
Добре де, не може ли първо да се тестват на животни? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
off
преди 4 години
Да бе, разбрахме, че не е панацея.. Сигнализирай за неуместен коментар