Лекарство срещу паразити убива вируса за 48 часа, тестват го върху хора

Проучването на медикамента е в начален етап

07.04.2020 | 19:22 Редактор: Наталия Тотева

Антипаразитно средство унищожава коронавируса за 48 часа. До този извод стигнаха австралийски учени, след като са тествали медикамента върху заразени клетки. Предстои тестването му върху хора.

То е срещу някои тении, въшки, краста. Това е медикамент който е синтезиран 70-те години на миналия век. И има своята роля и употреба при различни пациенти, също така и във ветеринарната медицина. Това каза  медицинският директор в "Аджибадем Сити Клиник" проф. д-р Иво Петров за Bulgaria ON AIR.

"Все още е в много начална фаза това проучване, за да се стигне до клиничната му употреба. Това лекарство е много масово, в целия свят го има, включително и в България", обясни началникът на Националния кризисен щаб ген.-майор проф. д-р Мутафчийски.

За момента не е ясно каква е необходимата безопасна доза от този медикамент и какви странични ефекти има.

"В никакъв случай пациентите не трябва да се хвърлят към този медикамент като панацея, най-малко пък да се взима като профилактично средство. В никакъв случай", добави още д-р Петров.

Засега обаче е доказано, че ултравиолетовите лъчи убиват вируса, затова проф. Петров препоръчва да се възползваме от слънчевото време. 

Проф. Петров апелира и към хората с придружаващи заболявания да не се самолекуват вкъщи. 

Вижте още в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК