Неизвестността покрай изолацията - огромен стрес за психиката

Монотонността, в комбинация с несигурността, се понасят най-тежко 

22.04.2020 | 16:24 Редактор: Тодор Петров
Неизвестността покрай изолацията - огромен стрес за психиката

Основният психологически проблем на самоизолацията е несигурността на сроковете за нейното приключване, каза ръководителя на катедрата по физиология на човека в екстремни условия в Института по биомедицински проблеми на Руската академия на науките Александър Суворов.

Според учения в изолационната физиология е добре известен фактът, че най-трудният период за тестваните е третата четвърт на експеримента. 

"Какъвто и да е експериментът – месечен, полугодишен или годишен – третата четвърт от него е винаги най-тежка. Монотонността, в комбинация с несигурността, се понасят най-тежко от психиката. В настоящата ситуация има само един наистина огромен стрес – не знаем кога ще приключи периодът ни на изолация", каза той в интервю за РИА Новости, цитирано от БГНЕС.

Суворов лично е участвал в изолационни експерименти, а също така е организирал дългосрочните експерименти за изолация "Sphinx", "Mars-500" и серията психологически експерименти "SIRIUS".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК