Ето как да преборим стреса и страховете, породени от коронавируса

Съвети от психотерапевта Христина Богданова в "Денят ON AIR"

21.04.2020 | 21:30 Редактор: Тодор Петров

Как да опазим психичното си здраве и да преодолеем страховете си, породени от коронавирусната епидемия? Според психотерапевта Христина Богданова ситуацията е изключително трудна от психологическа гледна точка. Неминуемо стресът за всеки един от нас е голям, подчерта тя пред Bulgaria ON AIR

"Трябва да положим грижи максимално да подобрим устойчивостта си. Да се стремим максимално да се придържаме към обичайната си рутина - да си спазваме работното време, да се обличаме все едно отиваме на работа, времето за почивка по същия начин. Много е важно, когато не сме ангажирани с работа, да търсим по-пълноценно общуване с близките и приятелите си. Физическата активност и пълноценното хранене са фактори, които са в посока на укрепване на имунната ни система", обясни Богданова. 

По думите ѝ депресиите в този момент са много възможни и затова трябва да се занимаваме с неща, които ни носят удоволствие и радост. 

"Максимално много ни помага да живеем тук и сега, в днешния ден. За да избегнем депресивните състояния, е хубаво да имаме някакви цели, които си поставяме в бъдещето. Много е важно да се държим в конкретиката и в детайла", подчерта Богданова в "Денят ON AIR".

Тя посъветва хората с паник атаки да провеждат онлайн срещи със специалисти. Препоръча в такава ситуация да дишаме бавно, като акцентът е върху издишването, за да опитаме да успокоим тази свръхвъзбудимост в нашето тяло. Психотерапевтът посочи още, че е хубаво да броим, за да може импулсът да се прехвърли към рационалното ляво полукълбо на мозъка.

Христина Богданова и колегите ѝ са започнали кампания за подпомагане на медиците на първа линия и ги призовават да се обръщат към тях при нужда.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК