Как Ковид-19 промени ежедневието ни?

Много от нас не ходят на работа и не могат да се видят с близките си...

19.03.2020 | 21:58 Редактор: Наталия Тотева
Как Ковид-19 промени ежедневието ни?

Световната здравна организация (СЗО) обяви коронавируса за пандемия. От миналата седмица много хора се самоизолираха по домовете си, за да се предпазят и спомогнат за намаляване на разпространението на заболяването. 

За много от нас подобен вид дистанция от обществото е нещо ново. Някои не ходят на работа, не могат да се видят с близките си, а дори да поемат такъв риск - трябва да се дистанцират и от тях. 

Ковид-19 нанесе драстични промени върху ежедневието ни.

Повишаване на стреса и по-голяма тревожност е основното, което се наблюдава при хората, които са под карантина или самоизолация. Ето няколко други промени в дневната ни рутина заради коронавируса: 

1. Телемедицина вместо посещение при лекар

Всички знаем, че каквито и  съвети да получим за здравето си, те не могат да заместят посещението при лекаря. 

Сега обаче положението е друго - от една страна неизвестното заболяване поражда хиляди въпроси у хората, а от друга - те не бива да излизат и посещават личния си лекар, ако нямат конкретни оплаквания. 

И тъй като интернет пространството е огромно и пълно с много информация, но не винаги е достоверна, много болници насърчиха развитието на телемедицината. 

За да намалят до минимум тревогите на своите пациенти, много лекари започнаха да консултират пациентите си по телефона или онлайн.

Телемедицината се осъществява чрез: интернет, компютър, таблет или смартфон. 

За това помагат и съвременни платформи, създадени в помощ на болниците. Благодарение на нея рискът за предаване на Ковид-19 от човек на човек се свежда до минимум. 

Разбира се, на някои места тя е много слабо развита, но важното е, че много от личните лекари имат желание да помогнат на пациентите в условия на коронавирус и са готови за консултации по телефон, имейл и др. 

2. Работа от вкъщи 

Друга превантивна мярка, която властите взеха, за да ограничат разпространението на Ковид-19, е да насърчат работодателите да предоставят възможност за работа от вкъщи.

Но това е свързано с много затруднения. Все пак, един завод не може да накара  своите работници да правят лютеница от тях, но пък IT специалистите, например, нямат проблем да вършат ежедневните си задачи от хола. 

Колкото повече хора се самоизолират и работят от своя дом, толкова по-малка ще е скоростта на предаване на Ковид-19. От друга страна, ако някои хора имат настинка, грип или кашлят, като все още не се знае от какво са болни, най-разумното е да не ходят на работа. 

По данни на EverydayHealth, един болен може да разпространи вируса на 2 до 4 души. В резултат на това в един момент здравната система се натоварва. 

3. Запасяване с лекарства

"Няма маски, спирт, дезинфектанти и витамин D". Този надпис може да видим на вратите на много аптеки, при това не само в столицата. Колко от вас са пили толкова често витамини досега? 

Паниката и страхът от непознатото заболяване довежда до презапасяване с всякакъв тип медикаменти.

Четете цялата статия ТУК

Снимки: pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК