България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Телемедицина по време на пандемия - онлайн лекарски консултации

Дистанционно може да бъдат разпознавани хроничните заболявания, посочи д-р Иван Велев

16.03.2020 | 08:55 Редактор: Тодор Петров

Пациенти са притеснени, че лични лекари не отговарят на телефонните повиквания, а пред кабинетите им се събират много хора на едно място. При тези условия се увеличават повикванията към Спешна помощ. Как да избегнем близките контакти с много хора в болничните заведения?

"Интерактивната медицина позволява комуникация лекар - лекар и лекар - пациент в реално време. В България в момента има действаща такава система към сайта superdoc.bg с приложението Healee, в което са включени около 500 лекари и се дават консултации в реално време", обясни урологът д-р Иван Велев в ефира на "България сутрин".

Той е на мнение, че първият контакт между пациента и лекаря може да се осъществи точно по този начин. Пациентът може спокойно да разкаже за всички свои симптоми и лекарят да прецени дали да го насочи към спешен кабинет или към съответното лечебно заведение.

Телемониторингът пък проследява здравословното състояние в домашни условия на пациенти с хронични заболявания чрез мобилни медицински устройства, които събират данни за различни жизнени показатели.

"Това е един от начините да се улесни и да се провежда наблюдение на пациенти под карантина или с лека заболеваемост. Дистанционно може да бъдат разпознавани хроничните заболявания. Може да получим и резултати от кръвни изследвания, образна диагностика може да се приложи", посочи още д-р Велев пред Bulgaria ON AIR

По неговите думи телемедицината създава възможност да се намали цената на медицинската помощ, пести време и разходи на пациента.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК