България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спътниците на дрогирания Кристиан може да се разминат без присъди

Адв. Людмил Рангелов коментира евентуалната присъда на шофьора убиец на Милен Цветков

22.04.2020 | 08:55 Редактор: Тодор Петров

Ще има ли промяна в закона за пияните и дрогираните шофьори след смъртта на журналиста Милен Цветков в кошмарна катастрофа? На 22-годишния шофьор Кристиан Николов бе повдигнато обвинение в причиняване на смърт след употреба на наркотици. 

Очевидец разказа как Милен Цветков излиза от автомобила и се е движил сам. Бившият съдия Румяна Ченалова посочи, че подобни показания разкъсват пряката причинна връзка за настъпване на смъртта и така Кристиан може би ще отговаря за причиняване на тежка телесна повреда.

"Всички приказки на този свидетел няма да окажат влияние на извода, че непосредствена причина за смъртта на Цветков е именно ПТП-то. Това ще бъде установено със съдебномедицинска и автотехническа експертиза. Предлага се невъзможна правна конструкция", заяви пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов.

По закон Кристиан Николов е заплашен от 3 до 15 години лишаване от свобода. Според адв. Рангелов съществува вероятност той да получи наказание до 20 години, но тази вероятност е много малка. Това ще стане, ако се прецени, че случаят е особено тежък.

"Достатъчно сериозни са наказанията за тези престъпления по непредпазливост. Предложенията да се стигне до възможна доживотна присъда не са в принципите на наказателното право, защото все пак това остава деяние по непредпазливост. Няма как да бъдат изравнени с умишлените деяния", коментира адв. Рангелов в "България сутрин".

Спътниците на Кристиан - приятелката му Симона Цветкова и Георги Иванов, ще бъдат обвинени за "затаяване на истината". По думите на адв. Рангелов те може да получат максимална присъда до 5 години затвор. 

"Но това е много трудно доказуемо лъжесвидетелстване - чрез "затаяване на истина". Дано доказателствата за това да са достатъчно сериозни и подобно обвинение да издържи в съда, но имам съмнение", посочи юристът. 

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Несправедливост винаги ше има след, като няма адекватно спазване на законите...с тая шуробаджанащина и корупция по високите етажи до никъде няма да се стигне ... Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Жаки
преди 3 години
Интересно ми е спътниците тествани ли са за наркотици? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ей, то така, първо тях ще откачат от ситуацията, след това и горкото "невинно" момче зад волана Сигнализирай за неуместен коментар