България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БЛС предлага система, гарантираща сигурността при детски консултации

Разкрива се и гореща телефонна линия заради недостига на защитни облекла 

14.04.2020 | 10:10 Редактор: Ивет Арабова

695 са общо случаите на заразени с коронавирус у нас. Каква е комуникацията между лекарското съсловие и Националния оперативен щаб и подценяват ли пациентите симптомите си?

"Преди Цветница УС на БЛС имаше среща с представители на Щаба, където повдигнахме въпроса за провеждането на детските консултации. Стигна се и до решението, че трябва да се започнат имунизациите. Днес ще имаме ново събиране, за да предложим система, която да гарантира сигурността при детските консултации", каза в "България сутрин" общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, която е и член на Управителния съвет на БЛС.

Пациенти без придружаващи заболявания също развиват симптоматика. Как се осъществява диагностицирането по телефона?

"Опитваме се да ползваме технологии, за да можем да се виждаме с пациентите. Личният контакт с нищо не може да бъде заменен. За нас има много голямо значение как изглежда нашият пациент. Трудно е, защото всички останали заболявания продължават да съществуват", отбеляза още д-р Николова.

От БЛС разкриват гореща телефонна линия заради недостига на защитни облекла при медици.

"Където има недостиг, БЛС ще се опита да помогне. Затова имаме и дарителска кампания, закупуваме предпазни средства и ги раздаваме там, където са най-нужни", добави д-р Николова.

По думите ѝ дезинфекцията винаги е била важна за лекарското съсловие.

"Личните предпазни средства и дезинфектантите обаче бяха на друга цена и се намираха по-лесно. Преди за 5 лева сме купували цяла кутия маски. Налага ми се за 6 часа в кабинета да сменя 3 маски. При нас консумацията е много голяма", обясни д-р Гергана Николова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Нали уж започна производство на наш терен? Какво се случва, защо пак няма? Хората си ушиха или си купиха за многократна употреба. Това означа, че медицински маски са нужни само на лекарите... Сигнализирай за неуместен коментар