Онлайн платформа ще свързва психолози и лекари

Група млади хора създадоха инициативата "За щастливи медици"

13.04.2020 | 15:10 Редактор: Тодор Петров
Онлайн платформа ще свързва психолози и лекари

Лекарите у нас ще имат възможност да се възползват напълно безплатно от психологическа помощ. Тя ще им бъде осигурена от група млади хора, които в момента разработват онлайн платформа, чрез която избрани психолози, психиатри и терапевти ще провеждат консултации с лекарите, особено с тези, които в момента са в челните редици в борбата с Ковид-19.  

Целта на проекта "За щастливи медици" е опазването на менталното здраве на лекарите, които в момента са изправени пред изключителни изпитания както в професионален, така и в личен план. Свръхинтензивност на дейността, постоянен стрес, висок риск, неизвестност, обща среда на повишена тревожност, граничеща с паника, болезнени примери от Китай и Италия, са фактори, които неминуемо ще доведат до сериозен натиск върху психичното здраве на медицинските специалисти. 

Лекарите ще имат възможност да се свързват с терапевтите дистанционно, като намерението на организаторите е с проекта да покрият всички здравни заведения в страната, независимо от тяхната локация. 

Реализирането и изработването на платформата ще се реализират с доброволчески труд и благодарение на дарителски средства. 

Момчил Даскалов е главен координатор на проекта. Макар да е само на крехките 20 години, той  е студент по Международен бизнес в Хагския университет по приложни науки. Преминал е през СМГ и Първа английска езикова гимназия и вече има опит като главен координатор на проект, финансиран от Министерството на младежта и спорта, свързан с доброволчески инициативи. Участвал е в 7 проекта, финансирани от Еразъм+ в различни точки от цяла Европа. Той е амбициозен,предприемчив и има за цел да направи нещо по-голямо от собствен финансов или личен успех. Движещата му сила е да действа в името на човечеството и искрено вярва в доброто и съпричастността между хората.

Ето какво сподели първо за рубриката "Коронен номер" Момчил Даскалов: 

Как дойде идеята? 

Усещах, че имам желанието да направя нещо,  с което да съм полезен в създалата се ситуация. И се замислих,  коя част от обществото ни поема най-тежките удари и прецених, че това са нашите медици. И от там вече, че може би професионалната психологична подкрепа би олекотила малко или много тяхната работа

Колко хора се включиха?

Включиха се над 10 души с огромно желание да помогнат. Всеки от тях разполага с различни качества и професионална ангажираност и допринася по един или друг начин към нашата инициатива.

Очаквате ли много медици да се възползват?

Ние ще направим каквото е нужно, за да може нашият проект да достигне до колкото се може повече медици, но поради чувствителния характер на подкрепата, която ще предоставим, се опитваме да не си създаваме очаквания.

Всеки ли ще може, или само тези, участващи в борбата с Ковид? 

Всеки един медик, който смята, че има нужда от подобна подкрепа ще има възможността да се възползва. Една от главните цели на проекта е неговата устойчивост и съответно продължението му след условията на криза.

От какво имате нужда сега, за да стане реалност всичко това? 

Ако трябва да съм напълно честен, в момента разполагаме с всичко, от което имаме нужда, за да реализираме заложените от нас цели, но разбира се, в бъдеще може да изникнат различен вид допълнителни нужди, като преобладаващата би била финансовата.

Онлайн платформата "За щастливи медици" стартира официално до няколко дни - очаквайте и репортаж по темата в Новините ON AIR.

Автор: Божила Симова 

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК