България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Константинов: Пикът на епидемията ще бъде в следващите 20 дни

По думите му смъртността в България е 45% по-ниска от средната за света

01.04.2020 | 09:07 Редактор: Ралица Братанова

Математическите модели се използват, за да се ориентираме в процеса, да предскажем как ще се развива и евентуално да видим какъв е резултатът от мерките, които взимаме. Това заяви проф. Михаил Константинов в "България сутрин".

Според него кривата на настоящото заболяване до голяма степен повтаря предишни епидемии. 

"Особеностите около този вирус отдавна са известни и те го правят толкова опасен. Смъртността му е висока, но не най-високата възможна. Проблемът е, че хората много дълго могат да го носят без да проявят симптоми", допълни още той.

И прогнозира, че пикът на епидемията ще бъде в близките 20 дни и след това ще затихне

"И някъде в края на август или началото на септември би трябвало броят на заразените и починалите рязко да спадне, тогава може да говорим за край на това, което ни се случва", каза още проф. Константинов.

По думите му параметрите в България са много добри в сравнение с останалите държави.

"Заразените, да кажем, не са ги хванали всички. По отношение на смъртността сме 45% по-добре от средното за света и от 20 до 200 пъти по-добре от някави много добре развити западни държави", коментира проф. Константинов пред Bulgaria ON AIR.

Той беше категоричен, че това, което става в Европа и САЩ, е многократно по-лошо от това, което е било в Китай.

Снимка: БГНЕС

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК