България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защитени в Интернет: Използвайте познати технологии, съветва киберексперт

Атаката срещу НАП беше целенасочена, сега хакерите стрелят на посоки, обясни Александър Ненов

25.03.2020 | 10:00 Редактор: Наталия Тотева

След изтичането на данните на 5 млн. българи от Националната агенция по приходите, населението е притеснено, че не сме достатъчно защитени в киберсвета. Това важи за работата ни в Интернет като цяло - особено след въведеното извънредно положение и прилагането на масово онлайн обучение.

"Оказва се, че в момента големи корпорации със 100-150-500 човека персонал, тепърва започват да използват някакви дигитални услуги, които да свързват екипите. Крие своите рискове, защото когато ние не знаем как да работим с определена технология, възможните измами и рискове се увеличават", посочи за "България сутрин" експертът по киберсигурност Александър Ненов.

Възможно е подобни технологии да бъдат използвани в бъдеще за атака срещу тези компании.

"Рисковете са непознаване на новите технологии за споделяне по някакъв начин на информация в Интернет. Измамниците, които непрекъснато дебнат за такъв тип възможности, започват да използват и новите технологии. Съответно, когато някой не знае как се споделя файлът в някаква платформа, много лесно може да приеме файл от злонамерен подател с вирус", обясни киберекспертът. 

По този начин може да се зарази цялата компания с вирус и данните ѝ да станат публични.

"Атаката към НАП беше доста целенасочена, докато в случая хакерите по-скоро стрелят на посоки", допълни още той.

"Вчера получих нещо, което тепърва предстои една голяма част от компаниите да получават, че Google ми дава 1 млн. долара бонус за това, че ние се намираме в криза, а сме техен партньор. Това е абсолютна измама", каза Александър Ненов за Bulgaria ON AIR.

И допълни, че голяма част от хакерските експерименти в момента са на етап фишинг, което става изключително бавно. 

"Те ни подвеждат, че във връзка с коронавируса се провежда някакво изследване, някакво допитване, или по някакъв начин наш близък има контакт с болен, съответно ние трябва да предоставим някакъв данни за регистър", подчерта Ненов.

Според него най-сигурният начин да се защитим в момента е като използваме инструменти, които познаваме. По същият начин, по който използваме Viber, Skype.

"Да не се предоверяваме на нови технологии, да не се доверяваме на услуги, които изведнъж са станали безплатни", поясни експертът.

Според него учителите са реагирали изключително адекватно на ситуацията с дистанционното обучение. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК