България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Аларма: Онлайн и телефонните измамници с нови сюжети

Имейлите и социалните мрежи може да съдържат различни линкове с вируси

25.03.2020 | 08:50 Редактор: Тодор Петров

Ситуацията става изключително благодатна за всички онлайн и телефонни измами. Изобретателността на тези измамници е безкрайна. Когато се появи възможността за нов сюжет, както е сега, хората трябва да очакват всевъзможни обаждания, които може да имитират властите, агенции и търговци. Трябва да знаем, че никоя институция в България не работи по телефон. 

Това алармира изпълнителният директор на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов за зрителите на "България сутрин". И подчерта, че имейлите и социалните мрежи може да съдържат различни линкове с вируси, чиято основна цел е да откраднат личната ви информация.

"Основно се обаждат хора, които не искат да пътуват или чиито резервации са отменени. Трябва да знаят, че има разлика между организирано пътуване през турагенция и самостоятелно организирано. При колективните пътувания човек получава папка с подробен договор и на хората им е по-ясна ситуацията", обясни Николов за Bulgaria ON AIR. 

От "Активни потребители" помагат със съвети за изясняване на ситуацията, но Николов отбеляза, че всичко зависи от волята на двете страни. 

"Връщането на парите при отмяна е безусловно, само че в момента всички са спрели и никой няма ползва туроператорите да са фалирали и да няма с кого да си говорим", каза той.

Процъфтяващ се оказа бизнесът с маските и дори Интерпол предупреди за възможни злоупотреби с цените на предпазното средство.

"Сигналите са малко, повечето сигнали казват "защо няма маски". Много скоро ще ни залеят с маски, друг е въпросът какво е тяхното качество. Далеч съм от идеята, че към този момент ще видим маски с всички сертификати и одобрения", коментира темата  Богомил Николов.

И припомни "златното" правило, че когато нещо звучи прекалено хубаво, за да бъде истина, то най-вероятно не е истина. За финал той посочи, че е възможна липса на някои стоки или големи закъснения на доставките.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК