Как сами да си направим предпазна маска?

Според експерти тя е ефективна между 2 и 4 часа

27.02.2020 | 18:49 Редактор: Юлия Христова

Предпазните маски срещу респираторни заболявания, свършиха в аптеките не само в малките, но и в големите градове. Те липсват и на повечето места в столицата вече от близо седмица. Екип на Bulgaria ON AIR провери можем ли сами да си направим предпазна маска.

Дефицитът за предпазни маски започна още в началото на февруари, когато в Европа бяха регистрирани първите случаи на коронавируса от Китай. Маски в аптеките - няма. Решаваме да си направим самоделна предпазна маска: Ще ни бъдат необходими - конец и ластик. Взимаме няколко пласта марля, или тензух с дължина 100 см. и ширина 50 см. В средата поставяме памук с дебелина 1-2 сантиметра. Горната и долната страна на пластовете марля се подгъват, докато се застъпят върху памука и се зашиват така, че памука да остане в средата. 

Нашата самоделна маска е готова, превръзката се поставя така, че добре да закрие устата и носа. 

Според експерти самоделната маска е ефективна между 2 и 4 часа. Междувременно аптекарите обявиха, че се очаква нов внос на предпазни маски. Той трябваше да се осъществи още преди две седмици, но все още маски не са доставени. Наред с поскъпналите в пъти маски в сайтовете за онлайн пазаруване вече се е предлагат и бутикови такива.

Вижте още в репортажа на Благой Цицелков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК