Предпазните маски у нас свършиха, расте продажбата им "на черно"

Вече се предлагат в интернет, но на десетократно завишени цени

26.02.2020 | 15:37 Редактор: Искра Ангелова

 

Предпазните маски в аптеките свършиха. Вече се продават в интернет, но на десетократно завишени цени и със съмнително качество. 

Страхът от коронавирус завладя и България. Освен в страните, където има случай на регистрирани болни, от 20 дни в българската аптечна мрежа предпазни маски няма. 

"Търсенето десетократно превишава нормалното. Причината е, че основен производител е Китай, а повечето заводи там не работят и не изнасят заради заразата. Производителят, когато произведе маските, той ги разпределя на клиентите си, но до България не стигат. Стигат до други държави приоритетно", каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Заради сериозния дефицит продажбата на черно все повече расте. В интернет сайтове кутия от 50 маски е на цена между 50 и 70 лева.

"Появяват се някакви спекуланти. Обикалят аптеките и предлагат на невероятни цени маски. Не мога нито да ги купувам, нито да ги продавам на такива цени. На каква цена продават една маска? Най-евтино на едро 1 лев на маска", каза още той. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Вижте още в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК