Специалисти: В България не сме подготвени за коронавируса

Коментар на доц. Спас Спасков и д-р Станимир Хасърджиев в Денят ON AIR"

25.02.2020 | 21:41 Редактор: Искра Ангелова

На територията на страната няма регистрирани случаи на коронавирус. Властите у нас свикаха кризисен щаб и взимат превантивни мерки. 

"Засега в България няма установени случаи с коронавирус, но ние трябва да имаме готовността. Беше направена демонстрация, която страхотно приличаше на спасяване от особено опасни инфекции", каза бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков в предаването "Денят ON AIR".

Според председателя на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, ние не знаем как да реагираме срещу коронавируса, защото светът и науката знае много малко какво да прави.

"Ние, като държава, много малко правим за профилактиката и информирането на населението. Говорим си само за профилактиката колко е важна, но тук няма ясно разписана политика за истинска такава профилактика и за здравно образование. България е на последно място по ваксинационно покритие за грип, което се доближава до най-бедните африкански държави", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Хасърджиев посочи, че в Европа има държави с 90% от населението, което се ваксинира за грип всяка година, а тук са под 3%. 

"Работодателите не трябва да допускат никой, който има съмнение за грип. Тук не сме подготвени, не се мисли за тези неща, тук се мисли за това кой краде от болничните, а когато дойде истинската опасност - правим кризисни щабове. Трябва да има постоянно действащи структури, постоянно образование и подаване на информация към хората как да се пазим от тези неща", категоричен е д-р Хасърджиев.

Доц. Спас Спасков допълни, че трябва да се научим да спазваме лична хигиена и хигиена на общуване, а когато имаме здравен проблем - да се ограничим в контактите си, да не се събираме в големи групи.

Не всяка кашлица ще е коронавирус, посочи той.

"Човечеството е имало няколко световни трагедии. Най-скорошната беше с т.нар. "испански грип" 1935 г. Той заличава 1/3 от населението на Земята за месец. Пандемиите са циклични, те се повтарят. Коронавирусът също има потенциал да се превърне в пандемия", коментира д-р Станимир Хасърджиев.

Доц. Спасков посочи, че основният проблем на коронавируса е, че той е изненада за нас и ние знаем малко за него. 

"Нас ни плаши незнанието. Има нежелание в хората да се ваксинират", каза още той.

Според д-р Хасърджиев голям проблем в хората е, че заради страха си те са склонни да премълчават, ако са имали контакт със заразен човек или са били на място, където има случаи на коронавирус.

"В момента са поръчани още 5 хил. теста, но има и един проблем - те са недостатъчно и не е възможно всички искания да бъдат покрити. Производителите не могат изведнъж да задоволят това масово искане на такъв продукт", категоричен е доц. Спасков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК