От кризисния щаб: Няма болни от коронавирус в България, но ситуацията е извънредна

Не става въпрос за дребнотемие, а за сериозна отговорност, подчерта ген.-майор Венцислав Мутафчийски

26.02.2020 | 09:37 Редактор: Тодор Петров

Към тази сутрин няма болни от коронавирус в България, обяви на извънреден брифинг началникът на ВМА и на кризисния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. 

"Вчера завършиха изследвания от Пловдив, Сливен и Габрово, които са негативни - включително и за двама пациенти от ВМА, които са поставени под карантина. Днес се очаква да дойдат пробите от Русе, Сливен и Бургас. През нощта под наблюдение са поставени във ВМА двама души с минимална симптоматика", обясни ген.-майор Мутафчийски и подчерта, че приемането на всички под карантина ще изтощи системата още преди да е дошла кризата. 

"Трябва да гледаме какво правят и другите здравни системи, които се справят с тази заплаха. В Италия има обявени 320 случая, има още един смъртен случай - стават 10. Беше обявена ситуация и в Загреб - мъж, който е пътувал на екскурзия в Милано", посочи още началникът на ВМА и кризисния щаб пред Bulgaria ON AIR.

Той опроверга информациите за заразени с коронавирус в Румъния и Сърбия, след което призова медиите да отразяват коректно ситуацията със заразата. 

"Тук става въпрос за извънредна ситуация, всички трябва да го разберат. Стандартните мерки не могат да се реплицират в тази ситуация. Мислите ли, че на карантинните градове в Италия им дават болнични, стоя с месеци вече вкъщи. Не става въпрос за дребнотемие, а за сериозна отговорност към собственото здраве и здравето на близките", настоя ген.-майор Мутафчийски.

Той отбеляза, че вече има случаи, в които работодатели казват на подчинените си да си останат вкъщи, без да им искат болнични листове. И обяви, че от кризисния щаб е изпратено писмо до всички областни управители, в което настояват за свикването на областните медицински съвети още днес. Препоръчано е да бъдат запознати с инструкциите на действие при кризисна ситуация.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК