България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Психолог: Не гледайте постоянно новини, свързани с коронавируса

Според Наталия Николова е добре да наблюдаваме за промени в общуването

25.03.2020 | 08:15 Редактор: Наталия Тотева

Във време на извънредно положение, което е непознато за нас, е възможно да изпитваме страх от предстоящото, дискомфорт по време на изолацията, притеснение за близките си хора.

"Соник старт, която предлага дистанционната форма на психологическо консултиране, е социална организация повече от 10 години. Хората могат да се обръщат към нас освен със страховете, които биха искали да споделят, така и чисто емоционални затруднения в момента", посочи психологът от центъра за обществено подпомагане в Левски - Наталия Николова.

Тя отбеляза за "България сутрин", че ако хората забележат промени в ежедневен аспект, нарушения в съня си, силно притеснени са и са напрегнати - добре е да потърсят психологическа подкрепа.

"Достатъчно е през деня да не се гледат постоянно новини, свързани със заболяването. Ако хората преценят, че това ги натоварва, просто да не го правят", обясни психологът.

"Да се наблюдава как се отнасяме с околните. Дали общуваме по типичния за нас начин до момента или просто сме тихи, не желаем да общуваме", посочи Николова. По думите ѝ затварянето в себе си е най-честата индикация, че е добре да потърсим психолог.

"Сайтът на Соник стар е sonikstart.eu. Там са контактите на всички центрове в страната", уточни тя за хората, които се интересуват къде могат да намерят контакт за консултация.

Консултациите са безплатни.

"Най-често хората се притесняват чисто времево - докога ще продължи, какво да правят, ако продължи дълго, как могат да излизат навън", добави Николова. 

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК