Изолация, извънредно положение - повод за остри психологически реакции?

Коронавирус – най-често използваната дума в мислите и разговорите ни през последния месец

19.03.2020 | 20:00 Редактор: Юлия Христова

Без страх и паника заради коронавируса призовават властите у нас. Въпреки това изолацията и мерките на извънредното положение водят до остри психологически реакции на хората по цял свят. 

Коронавирус – най-често използваната дума в мислите и разговорите ни през последния месец. Ковид-19 уплаши света и успя да сложи бариери, премахвани с векове – на нации, ценности и свободи. Затворени граници, празни театри и тъмни магазини. И така страхът подчини демокрацията, а домът се превърна в затвор. 

Напрежението и страхът вече са видими реакции. Още с навлизането на коронавируса у нас, възрастен мъж с астма беше вербално порицан в метрото, защото започва да кашля. И макар да показва инхалатора си като доказателство за хроничното си заболяване, той е изблъскан от пътниците навън. Вчера българи принудиха англичани да слязат от борда на самолет, защото идват от единствения град у нас под карантина – Банско. 

И така рискът от заразата на ума се оказва по-силен от тази на тялото. Според експертите забраната да бъдем заедно навън е най-ефективното оръжие в битката срещу врага. 

Липсата на допир сред технологичната атака, която завладя обществото, може да ни накара да оценим простия контакт лице в лице. Вероятността да се изолираме в съзнанието си обаче също не е малка. Затова психолозите препоръчват – дори у дома да не губим духа си.

В крайна сметка със сигурност уроците от пандемията няма да бъдат малко, а дали те ще ни повлияят в положителна или отрицателна посока, зависи от самите нас. 

Вижте още в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК