Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

"Историите ON AIR": Война на вируси

Миглена Георгиева разказва за развитието на Ковид-19

14.03.2020 | 21:20 Редактор: Ралица Братанова

В края на 2019 година в китайския град Ухан много хора се разболяват от пневмония, която първоначално е с неизвестен причинител. Единствената връзка между заболелите е, че всички те са посещавали местния пазар за риба и живи животни. 

Няколко дни по-късно Центърът за контрол на заболяванията в Китай съобщава, че белодробната болест е причинена от нов коронавирус, който е прескочил междувидовата бариера – от животно към човек. Той получава името Ковид-19.

Прескачането става по следния начин. Обикновено става в гъстонаселени места. Обикновено говорим за този източен регион, защото там особеностите на бита на хората е такъв и те живеят съвместно с птици, с животни имам предвид прасета, кокошки, патици и това е един идеален биотоп. Един идеален смесител, където вирусите могат да обменят генетичен материал и да се появяват нови варианти. Това е цялата работа. Това обяснява вирусологът проф. д-р Златко Кълвачев от МБАЛ "Надежда".

За 20 дни учените откриха, че Ковид-19 предава от човек на човек и затова е изключително опасен. Вирусът заразява по въздушно-капков път, при пипане на замърсени повърхности или директно по пътя ръка-нос, ръка-очи, ръка-уста. Поради тази причина се стигна до безпрецедентни мерки за сигурност по целия свят.

"Това води до създаването на една чувствителност към проблема. Ако те нямат никакъв страх от този вирус, ще продължат както досега. То е добре да продължат да живеят както досега и да не ограничават примерно пътуванията си, но от друга страна много хора не практикуват добрите правила на личната хигиена, които са особено важни в момента", казва доц. д-р Михаил Околийски от представителството на Световната здравна организация в България.

Безпрецедентните мерки за борба с новото заболяване и броенето на всеки новозаразен или починал по света, нагнети допълнителна паника. Родиха се и конспиративни теории. Според някои от тях новият коронавирус е биологично оръжие.

Напрактика вирусите могат да се използват за биологично оръжие. Но, за да са ефективни трябва да отговарят на няколко условия. Първо – да няма открита профилактика и лечение за тях. Второ – да са много смъртоносни, тоест над 60 на сто от заразените да умират. И трето – вирусът да се предава лесно. Процентите ефективност по тези показатели ги разделят на различни нива на заплаха – от А до D.

Учените казват, че има един милион и 500 хиляди вируса. Те се разпространяват по хората, животните, растенията, бактериите и всякакви живи организми. Международния комитет за таксономия на вирусите е описал над 5000, но всеки ден списъкът се допълва с нови и нови щамове.

Гледайте целия филм "Война на вируси" във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК