Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: СДС – Времето е наше

Историята за създаването на Съюза на демократичните сили

07.12.2019 | 20:00 Редактор: Ивет Арабова

Изграждане на гражданско общество и многопартийна система, основаваща се на политическия плурализъм. Това са част от исканията на неформалните организации в зората на демокрацията. Членовете им обявяват, че ще работят за развитието на правова държава и пазарна икономика. С тези цели те създават коалиция Съюз на демократичните сили. Тя е основана на 7 декември 1989 година.

Лидерите на неформалните организации започват разговорите за създаване на коалицията още преди падането на Тодор Живков. В 1988 година възникват първите групи, които се противопоставят на държавното управление. Още през януари Илия Минев учредява Независимото дружество за защита правата на човека, през октомври Христофор Събев прави Комитета за защита на религиозните права, а месец по-късно се създава Клубът за подкрепа на гласността и преустройството.

 „На първо място сред участниците в Съюза на демократичните сили като коалиция се отбелязва Клубът за гласност и преустройство. Всъщност Клубът за гласност и преустройство съвсем предвидливо не влезе в началото като член на тази коалиция. Негови членове станаха само Желю Митев Желев и Петко Симеонов. И евентуално – Ивайло Трифонов, може би да е бил в началото или Луджев. Но Клубът като цяло стоеше настрани и наблюдаваше, защото не се знаеше накъде ще отидат събитията." Това разказва Румен Воденичаров, който на 7 декември 1989 година е избран за говорител на коалиция СДС.

Общо 10 са организациите, които основават СДС, девет от тях подписват учредителният протокол. Подпис няма само срещу Клубът за гласност и преустройство. Лидерът му – д-р Желю Желев, който присъства на събранието обаче е избран за първи лидер на коалицията.  

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК