България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фалшиви маски от оризова хартия се предлагат в софийски аптеки

Защо у нас липсват бързи тестове за Ковид-19? Коментар на Настимир Ананиев

18.03.2020 | 11:03 Редактор: Юлия Христова

Подходите за борба с коронавируса в различните страни понякога са диаметрално противоположни. Страни като Великобритания загубиха ценно време, вярвайки в изграждането на групов или стаден имунитет, а други като съседния на Китай - островен Тайван с помощта на сериозни мерки, високи технологии и бързи тестове успя да пресече разпространението и в момента има по-малко случаи от България. За бързите тестове и тяхната надеждност бившият депутат Настимир Ананиев вчера качи пост с неговия опит и направени сметки. 

"Това е малък тест, работи с капка кръв. Прилича на тези за инсулин, поръчан беше от мой колега. За мен такива тестове трябва да се предлагат в цялата аптечна мрежа. На него пише Ковид-19. Струва 10 лева, на австрийското летище се правят такива", посочи той за "България сутрин".

"Има две чертички, които показват на коя степен от заболяването си. Това е добър начин джипитата да тестват някои пациенти, както и за медицинските работници, които са на първа линия. Получих сигнал от лекари, че РЗИ отказват да им дадат маски и други предпазни средства", допълни Ананиев за Bulgaria ON AIR

Той обясни, че е попаднал на фалшиви маски от оризова хартия, които стрували левче и можели лесно да бъдат скъсани. 

"Ценете си работниците. Осигурил съм маски и дезифектанти на всички работещи за мен", посочи Ананиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК