За разработването на ваксина против коронавируса ще са нужни 2 млрд. долара?

От КЕПИ обявиха в началото на епидемията през януари, че ще бъдат инвестирани 100 млн. долара

08.03.2020 | 20:15 Редактор: Юлия Христова
За разработването на ваксина против коронавируса ще са нужни 2 млрд. долара?

От организацията "Коалиция за епидемична подготовка и иновации" (КЕПИ) смятат, че за разработването на ваксина против новия коронавирус ще са необходими около 2 млрд. долара, предава Reuters.

Те описаха епидемията като "безпрецедентна заплаха по отношение на глобалното си влияние" и подчертаха, че мерките за ограничаването на епидемията ще помогнат за решаването на проблема, но разработването на ваксина е ключово за овладяването й, пише dnes.bg.

"Ясно е, че мерките за ограничаването на COVID-19 могат само да забавят разпространението на вируса, който сега влиза във фаза, в която се превръща в безпрецедентна заплаха по отношение на глобалното си въздействие", заяви генералният директор на КЕПИ Ричард Хатчет.

"От основно значение е ние (…) да инвестираме в разработването на ваксина, която ще предпази хората от заболяването", каза той, цитиран от "Фокус".

От КЕПИ обявиха в началото на епидемията през януари, че ще бъдат инвестирани 100 млн. долара в програмата по разработването на ваксината, за да може тестовете за нея да започнат в рамките на четири месеца.

Но на 6 март те вече твърдят, че тези пари са свършили и има нужда от допълнително финансиране.

"Без допълнителни финансови средства програмите за ваксина няма да могат да прогресират и тя няма да бъде създадена", каза още Хатчет. В същия ден британското правителство заяви, че ще отдели 26 млн. долара, предназначени за организацията, след като по-рано те дариха 30 млн. и освен това призоваха и други страни да подпомогнат КЕПИ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК