Китайски учени: Децата и младежите са най-малко застрашени от коронавируса

Изследването е основано на данни за близо 45 хиляди потвърдени случая на заболяването

06.03.2020 | 22:42 Редактор: Искра Ангелова
Китайски учени: Децата и младежите са най-малко застрашени от коронавируса

Китайски учени са анализирали шансовете за заразяване с новия коронавирус CoViD-19 на представители на различни възрастови групи. Най-малък е рискът за децата до 10 години и за младежите от 10 до 19 години: общият дял на тези пациенти сред заразените е общо около 2%. Това показват изследванията, публикувани от научното списание JAMA, като на него се позовава Центъра за контрол и профилактика на заболяванията на Китай.

Изследването е основано на данни за близо 45 хиляди потвърдени случая на заболяването, които са събрани до 12 февруари 2020 година. Анализът показа, че най-голям дял - 86,6% от заразените, принадлежат към възрастовата група от 30 до 79 години. В същото време децата под 10 години представляват 0,9% от случаите, а групата от 10 до 19 години - 1,2%, информира "Фокус".

Авторите на изследването потвърждават по-ранните констатации на техните колеги, че рискът от инфекция сред възрастните хора е много по-висок. "Вирусът засяга предимно хора с хронични заболявания като астма, захарен диабет, сърдечно-съдови патологии", се казва в статията

Учените отбелязват също, че „процесът на предаване на вируса от заразена бременна жена на дете изисква допълнително проучване“. Например, в началото на февруари, жителка на Харбин (Китай), заразена с коронавирус, роди здрава дъщеря. Въпреки това миналата седмица китайските учени публикуват проучване, което открива първите доказателства, че коронавирусът може да проникне в клетките на плацентата и следователно да бъде предаден от майка на неродено бебе.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК