90% от починалите от коронавирус са в китайската провинция Хубей

Заразените са над 90 000 души в над 60 държави

02.03.2020 | 15:10 Редактор: Ивет Арабова

Коронавирус вече е регистриран в над 60 държави. Починалите от Ковид 19 в световен мащаб станаха 3 000. А заразените са над 90 000 души.

90 процента от починалите са в китайската провинция Хубeй - района, откъдето тръгна новият коронавирус. Разпространението му извън пределите на Китай обаче продължава да набира скорост. 

Доминиканската република и Чехия съобщиха за първите заразени. А във Финландия над 100 ученици са под карантина, след като техен съученик е дал позитивна проба за инфекцията. 

"Хелзинки е добре подготвен дори и за пандемия. Във връзка с това днес реших да увелича готовността на града както в секторите на социалните грижи, така и в образованието", каза кметът на Хелзинки.

Продължава да расте броят на заразените в Италия. 34 души е броят на починалите от Ковид 19. Правителството на САЩ посъветва американците да не пътуват до двете най-силно засегнати области в страната - Ломбардия и Венето. Големите американски авиокомпании започнаха да спират полетите си до Милано. Случаите в САЩ на болни от новия коронавирус достигнаха 74, а в събота болестта взе и първата си жертва там. Във Франция също има нови случаи на инфектирани. 

В Израел, където има потвърдени случай на зараза, но се провеждат предсрочни избори, властите взимат превантивни мерки срещу новия щам. Изградени са специални шатри за над 5 000 гласоподаватели, които се намират под карантина. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК