Заразените с Ковид-19 у нас остават 81, показаха новите защитни облекла

Ограничили са се безцелните ходения по улиците, заяви ген.-майор Мутафчийски

18.03.2020 | 08:26 Редактор: Тодор Петров

Доказаните пациенти с коронавирус към тази сутрин продължават да бъдат 81. Няма основания друг град, освен Банско, да бъде поставен под карантина. Това обяви на редовния си брифинг Националният оперативен щаб.

"Екипите на ВМА първи изпробват новата продукция. Впечатленията са, че облеклата са отлични - леки, с дишаща мембрана, непромокаеми, здрави и многократни", каза началникът на щаба - ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който показа новите защитни облекла за българските медици. 

Към тази сутрин приближаваме 200 000 заразени в света. Италия е с 31 500 заразени, Испания - 11 000, Германия - 9 300, Южна Корея само 92 нови случая, в Китай те са само 13. В САЩ болните вече са 6 500, в Швейцария - 2 500. В Гърция почти 400, Румъния - 217, Словения - 275. В Турция само за последното денонощие те са 51 и общо близо 200.

"Забелязвам, че наистина са се ограничили безцелните ходения по улиците и има някаква мобилизация в обществото, което е изключително радващо. Най-вероятно сме успели да събудим вниманието на хората, дори рационалните им страхове. Най-елементарното е да се подложим на самоизолация, да спазваме лична хигиена, да бъдем отговорни към своите възрастни близки, да не сочим с пръст заразените хора", подчерта ген.-майор Мутафчийски.

Според него мерките срещу заразата в България са навременни и адекватни.

Доц. Георги Попов от ВМА обяви, че бременните са податливи на заразяване с коронавирус. По време на бременността обаче не е доказано предаване на вируса от бременна майка към детето. По време на раждането е възможно да настъпи предаване на плода, затова се препоръчва раждане чрез цезарово сечение. При кърмене не е доказано, че заразата се предава.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК