България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Транспортът и туризмът страдат, време е за "бели" пари за "черни" дни

Коментар на Ваня Григорова от КТ ''Подкрепа'' и Добрин Иванов от АИКБ

13.03.2020 | 09:13 Редактор: Тодор Петров

Транспортът и туризмът са първите, които вече страдат. Имаме фискални резерви, на които сега им е времето - това са "бели" пари за "черни" дни. Знаем, че сме много силно зависими от другите пазари. Въпросът е доколко държавата ще успее да приложи социално-икономически мерки, които да смекчат всички неблагоприятни обстоятелства.

Това заяви икономическият съветник от КТ ''Подкрепа'' Ваня Григорова в "България сутрин". По този начин тя коментира задаващата се криза на всички нива, заради разрастващата се пандемия от коронавирус.

"Към момента Съюзът е пълно разочарование. Няма препоръки за мерки на европейско ниво, които да се спазват. Всяка държава решава какво да прави сама за себе си. Време е Европа да спасява болни хора. Защо чакаме Китай да ни помогне, а все още не сме събрали цялото оборудване в ЕС и да го пренасочим където има нужда?!", подчерта Григорова.

И настоя, че не може да не се приложат мерки като във Франция, където бе въведен таван на цените. Защо е нужно да видим хора, които ще се втурнат в цялата страна да търсят храни и стоки от първа необходимост и след това да ги изхвърлят, и в същото време да оставим хора без тези продукти, попита Григорова.

По думите ѝ около 1,5-2 млрд. лева ще ни струват мерките, които се прилагат във Франция.

Темата коментира и изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов. Той посочи, че е трудно да бъдем подготвени, никой не е подготвен за такава пандемия и криза. 

"Ще има много силно отражение върху всеки един гражданин, предприемач и бизнес. Транспортът и туризмът ще са първите, които ще пострадат, ще пострада цялата икономика", каза Добрин Иванов пред Bulgaria ON AIR и добави, че по-малкото приходи в бюджета ще поставят под риск изпълнението му, ще поставят под натиск пенсионната система и здравната система. 

Той подчерта, че България е страната с един от най-ниските външни дългове и предположи, че Европейската централна банка ще обяви парични стимули, всички централни банки панически намаляват лихвите - финансовите ресурси ще бъдат още по-евтини.

"Въвеждането на гъвкаво работно време и дистанционна работа не е панацея. То в някои случаи въобще не може да се приложи. Тези предприятия при липса на работници ще спрат да работят. По ефекта на доминото ще възникнат всички неприятни последици. Ще постави под риск от фалит предприятията, което ще постави под риск работните места на тези хора", обясни Иванов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК